Vés al contingut

Homilia del papa Francesc a la casa de Santa Marta. 21 d'abril del 2015

A la missa matinal a la Casa Santa Marta, reflexionant sobre la lapidació de Sant Esteve, el papa Francesc recorda amb paraules emocionades quants avui són perseguits i morts per ser cristians. I posa en relleu que hi ha també "màrtirs amagats", que busquen camins nous per ajudar els germans i per això són perseguits pels "Sanedrins moderns".

La primera Lectura, que fa referència als Fets dels Apòstols, recorda el judici del Sanedrí contra Esteve i la seva lapidació. En aquesta dramàtica escena es desenvolupa l'homilia de Francesc que, dins del cor, porta les vegades i les històries de tants que com avui, com el primer màrtir de l'Església, són perseguits i assassinats només perquè són fidels a Jesús. Els màrtirs -observa el papa- no tenen la necessitat d'"altre pa", el seu únic pa és Jesús. I enalteix que Esteve "no tenia necessitat d'anar a negociar".

La Paraula de Déu fastigueja els cors durs

Els seu testimoni és tal que els seus detractors "no podien resistir la saviesa" i l'esperit "amb el qual ell parlava".

Com Jesús, també Esteve ha d'afrontar falsos testimonis i la revolta del poble que el porta a judici. Esteve els recorda quants profetes han estat morts per haver estat fidels a la Paraula de Déu i quan "confessen la seva visió de Jesús", llavors els seus perseguidors s'escandalitzen, es tapen les orelles per no escoltar-lo i l'arrosseguen fora de la ciutat per apedregar-lo:

"La Paraula de Déu sempre disgusta a certs cors. La Paraula de Déu fastigueja quan tens un cor dur, quan tu tens un cor pagà, perquè la Paraula de Déu t'interpel·la per anar endavant, buscant treure't la fam amb aquest pa de qual parlava Jesús. En la història de la Revelació, tants màrtirs han estat morts per fidelitat a la Paraula de Déu, a la Veritat de Déu".

Quants Esteves hi ha avui al món, perseguits per ser cristians

El martiri d'Esteve -continua- és semblant al de Jesús, mort "amb aquesta magnanimitat cristiana del perdó, de la pregària pels enemics". Aquests que perseguien als profetes, com també a Esteve -evidencia Francesc- "creient donar glòria a Déu, creient que d'aquesta manera eren fidels a la Doctrina de Déu". Avui -continua- "voldria recordar que la Història de l'Església, la veritable Història de l'Església, és la Història dels Sants i dels Màrtirs: els màrtirs perseguits, tants morts per aquells que creien que donaven glòria a Déu, per aquells que creien que tenien "la veritat". Cor corrupte, però "la veritat":

"En aquests dies, quants Esteves hi ha pel món! Pensem en els nostres germans degollats en una platja de Líbia; pensem en aquest noi cremat viu pels seus companys, per ser cristià; pensem en aquests immigrants que en alta mar han sigut llençats al mar pels altres, per ser cristians. Pensem, en aquests etíops assassinats, abans d'ahir, per ser cristians i en tants altres... Tants d'altres que no coneixem, que pateixen en presons, per ser cristians... Avui l'Església és Església de màrtirs: ells pateixen, donen la seva vida i nosaltres vam rebre la benedicció de Déu pel seu testimoni".

La nostra és una Església de màrtirs

També hi ha "màrtirs amagats, aquells homes i aquelles dones fidels" a la "veu de l'Esperit, que fan camins, que busquen nous camins per ajudar els germans i per estimar millor a Déu i esdevenen sospitosos, calumniats, perseguits per tants "Sanedrins moderns" que es creuen amos de la veritat: tants màrtirs desconeguts".

"I també tants màrtirs amagats que per ser fidels a la seva família, pateixen tant per fidelitat. La nostra Església és una Església de màrtirs. I ara, en la nostra celebració, vindrà a nosaltres el primer màrtir, el primer que ha donat el seu testimoni i, encara més, la salvació a tots nosaltres. Unim-nos a Jesús en l'Eucaristia i unim-nos a tants germans i germanes que pateixen el martiri de la persecució, de la calúmnia i de la mort per ser fidels a l'únic pa que sacia, és a dir a Jesús".

Traducció: Paloma Llorente -Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.