Vés al contingut

Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dimarts 9 de setembre de 2014

Ell està davant del Pare en aquest moment, pregant per nosaltres. I això ha de donar-nos empenta! Perquè en els moment difícils, de dificultat o de necessitat i de tantes coses, penseu: “Tu estàs pregant per mi. Prega per mi. Jesús prega per mi al Pare! És el seu treball d’avui: pregar per nosaltres, per la seva Església. Nosaltres oblidem sovint això, que Jesús prega per nosaltres. És aquesta la nostra força.

Dir al Pare: “però si Tu, Pare, no ens mires, mira al teu fill que prega per nosaltres” Des del primer moment Jesús prega: ha pregat quan estava a la terra i continua pregant ara per cadascú de nosaltres, per tota l’Església.”

Després de l’oració, Jesús elegeix als dotze apòstols. El Senyor ho diu clarament: “no heu sigut vosaltres els que m’heu elegit a mi. Sóc jo que us he elegit a vosaltres! Aquest segon moment –ha afirmat el Papa– em dóna coratge: Jo sóc elegit, jo sóc una elecció del Senyor! El dia del Baptisme Ell em va elegir”. I Pau, pensant en això mateix deia: “Ell em va elegir a mi, des del sí de la meva mare”. Així, doncs, els cristians hem sigut elegits.

Aquestes són les coses de l’amor! A l’amor no l’importa si un té el rostre lleig o bonic: estima! I Jesús fa el mateix: estima i elegeix amb amor. I elegeix a tots! A la seva llista, Ell no té a cap persona important, segons els criteris del món: és gent normal. Persones comunes, però que tenen una cosa sí, s’ha de subratllar, tots són pecadors. Jesús ha elegit als pecadors, Elegeix als pecadors. I aquesta és l’acusació que li fan els doctors de la llei, els escribes: “aquest va a menjar amb els pecadors, parla amb les prostitutes... Jesús crida a tots” Recordem la paràbola de les núpcies del fill: quan els convidats no van anar, què va fer el senyor de la casa? Va enviar als seu servents: aneu i porteu tots a casa! Bons i dolents”, diu l’Evangeli. Jesús ha elegit a tothom!”

Jesús –ha prosseguit Francesc– també va elegir a Judes Iscariot, “que es convertí en el traïdor... el pecador més gran. Però va ser elegit per Jesús. Després esdevé el tercer moment: “Jesús proper a la gent” Moltes persones van anar a escoltar-lo i a ser guarits de les seves malalties. Tota la multitud intentava tocar-lo, perquè d’Ell sortia una força que guaria a tothom”. Jesús està al mig del poble.

“No és un professor, un mestre, un místic que s’allunya de la gent i parla des de la càtedra, des d’allà. No! Està en mig de la gent; es deixa tocar; deixa que la gent li demani. Així és Jesús: proper a la gent. I aquesta proximitat no és gens nova per Ell: Ell ho reforça amb la seva manera d’actuar, és quelcom que esdevé des de la primera elecció de Déu pel seu poble. Déu diu al seu poble: “Penseu, quin poble té un Déu tan proper, com jo ho sóc amb vosaltres? La proximitat de Déu amb el seu poble és la proximitat de Jesús amb la gent.”

“Així es el nostre Mestre, així és el Nostre Senyor. És un que prega, un que elegeix a la gent i un que no té vergonya per restar proper de la gent. I això ens dóna confiança en Ell. Ens encomanem a Ell perquè prega, perquè ens ha elegit i perquè resta proper a nosaltres.

Traducció: Paloma Llorente –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.