Vés al contingut

D’acord, a les façanes de la Basílica de la Sagrada Família tenim un bon mostrari de sants arrelats al país i fundadors de congregacions religioses compromeses amb la tasca educacional: Santa Joaquima Vedruna, Sant Ignasi de Loiola, Santa Joana de Lestonnac, Sant Josep Manyanet o Sant Josep de Calasanç, per citar alguns exemples. Ara bé, preparant la presentació de la formació per l’assoliment del “Certificat de Competència en Pastoral Educativa” que ofereix la Fundació Escola Cristiana de Catalunya conjuntament amb l’ISCREB, que va tenir lloc al mateix temple gaudinià, no podia deixar de preguntar-me a quins testimonis actuals de la tasca educativa i evangelitzadora podíem encomanar-nos. Arribant a les portes de la festivitat de Tots Sants, recuperem aquest retaule contemporani que ha cercat ser el més plural possible i, de ben segur, seria ampliable a molts d’altres.

Anna Maccheroni. Estreta col·laboradora de Maria Montessori, a qui acompanyà en la seva estada a Barcelona. Responsable indirecta de l’aplicació del Mètode Montessori a les escoles pels fills dels obrers del temple de la Sagrada Família. Va ser ella qui desenvolupà la vessant espiritual dels infants de la seva companya i mestra que, en l’actualitat han donat lloc a les iniciatives catequètiques del “Good Shepherd School” o “GodlyPlay”.

Xavier Melgarejo. Pedagog expert en el sistema educatiu a Finlàndia i director del Col·legi Claret de Barcelona fins el 2012. L’any 2015, tres anys després del diagnòstic de càncer, afirmava: «La fusió entre fe i coneixement és fonamental. És important aprendre com és la vida i també donar-li un sentit» (Catalunya Cristiana). En els seus darrers anys, també escrivia al blog Família i Escola al portal CatalunyaReligió.

Miquel Martínez, “Maine”. Germà marista que va ser responsable de l’acció pastoral de la congregació religiosa i director del Centre Compartir, a la Ciutat Vella de Barcelona, on feia també d’educador social. Anomenava als seus companys missionals “un germanet de camí”. Va morir als 45 anys deixat una petjada fonda en tots els qui l’havien tractat.

Rosa Deulofeu. Evangelitzadora entre els joves. Delegada de Joventut de l’Arquebisbat de Barcelona, conciliaria del Moviment de Centres d’Esplai Cristians de la Fundació Pere Tarrés, creadora de l’Escola de pregària per a joves a la Catedral de Barcelona, impulsora de les trobades de l’Aplec de l’Esperit o del Peregrinatge a Taizé entre moltes altres activitats.

Lluís Maria Chanut. Pare jesuïta i docent a l’Escola Tècnico-Professional del Clot, a Barcelona. Apassionat per la muntanya, va perdre la vida protegint dos adolescents en una tempesta de neu al Pic de Costabona, al Ripollès. La Comunitat Cristiana de Sant Pere Claver, al barri del Clot, li dinà el seu nom al “centre d’esplai missioner” que s’ofereix a Càritas Diocesana per ser enviat a barris amb mancances educatives; actualment situat al barri de Sant Roc, a Badalona.

Núria Gispert. Mestra cristiana i compromesa al barri de Sant Andreu, de Barcelona. Va ser regidora de l’Ajuntament de Barcelona del 1979 al 1995. Convidada el 1995 per Cardenal Ricard Maria Carles al Concili Provincial Tarraconense. Directora de Càritas Diocesana a partir del 1998 i presidenta de Càritas Espanyola de 2002 a 2004. També col·laborà com a voluntària a l’ONG Braval, al barri del Raval de Barcelona.

Atesa la metàfora del planell de metro que es va emprar per a la presentació de la formació citada, es va fer la següent pregària a mode de cor de vagons de metro on estaven situats els assistents: Et cerquem, i et trobem on tu ens vols. Cada paràgraf fa referència a un aspecte destacat del testimoni citat i clou amb un darrer testimoni que també va commoure l’àmbit educatiu per la seva estima i dedicació: el Bisbe Toni Vadell.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.