Vés al contingut

En diverses converses he constatat que molts catalans encara no han visitat la Sagrada Família, o bé, que fa força temps que no hem gaudit d’aquest meravellós Temple.

Per als més pròxims -especialment, barcelonins-, semblaria que han incidit majoritàriament un conjunt de raons “logístiques” i “emocionals”. Efectivament, el fet de sentir-la com quelcom habitual, pròxima i nostra; el fet de veure el temple en contínua construcció i esperar a un moment posterior per contemplar un major acabament; el preveure o programar un moment ideal que després mai arriba; l’impacte de l’observació de les cues i el deixar-ho per a un altre dia; una certa por a no saber interpretar el seu atapeït simbolisme... Sigui com sigui, per a molts la Sagrada Família és un assignatura pendent. Sobte, però és així!

Sóc de l’opinió de què el diàleg entre la fe i la cultura pertoca fonamentalment a cada creient. I en la Sagrada Família tenim un veritable espai singular que permet, segons els casos, iniciar o desplegar aquesta capacitat de relacionar art i espiritualitat, arquitectura i interioritat, simbolisme i conceptes teològics, cristianisme i societat, Catalunya i comunitat catòlica...
Molts dels nostre fills i filles tindran una ocasió privilegia de conèixer la Sagrada Família arran de les Unitats didàctiques “Amb el Papa a la Sagrada Família” elaborades per la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i que ja van ser presentades a Catalunyareligió. Sincerament, recomano l’ús d’aquest material que qualsevol educador podrà adequar a cada circumstància educativa. És un bon document per a mestres i professors i un material més que orientador per a mares i pares que desitgin fer un seguiment en relació a l’aprenentatge dels fills, o bé, per a ells mateixos. De ben segur que durant aquest mesos la Sagrada Família serà motiu de conversa a les nostres llars.
D’altra banda, les comunitats cristianes, les associacions, els moviments, els grups de fe..., disposen a l'espai digital de l'Arquebisbat de Barcelone -i juntament a altres materials- del llibre “Set catequesis” (en format pdf) i d'una bona biografia de Gaudí
Pel que fa a la Sagrada Família recomano la lectura compartida de les catequesis quarta, cinquena i sisena. Respectivament, L’itinerari de fe d’un home de Déu; El laic compromès amb el seu món i l’artista com a comunicador de la bellesa de Déu; El Temple de la Sagrada Família com altar, casa i testimoni. Per motivar la lectura i facilitar la seva comprensió és una llàstima que no s’hagi aprofitat l’espai digital per a un acompanyament fotogràfic bàsic. L'organirzació d'una pròxima visita en família, com a grup de fe... al Temple, suposaria un bon colofó a aquest itinerari.
Evidentment tots aquests materials no són els únics que tenim a l’abast. Hi ha molta informació sobre la Sagrada Família. Però aquests documents tenen un valor afegit respecte els altres: la seva contextualització amb motiu de la vinguda del Sant Pare per a la dedicació del temple de la Sagrada Família. Això els fa més vius, potenciant la seva dimensió comunitària, eclesial, evangelitzadora i d’inculturació.
Com a pares, famílies o membres de les comunitats i moviments tenim una fantàstica oportunitat per a la nostra pròpia i necessària inculturació i evangelització. I aquestes passen necessàriament per assolir una bona formació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.