×

Missatge d'avís

The service having id "_mobile_whatsapp" is missing, reactivate its module or save again the list of services.

Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Arxius

(Míriam Tarruell i Núria Núñez)

1. Context històric 
Aproximar-se a la figura de Sant Basili requereix dibuixar la situació històrica i cultural de la seva època. Fer-ho, ajuda a endinsar-se en el seu pensament però sobretot està al servei de deixar-se captivar per la seva pròpia persona.

Primer de tot farem una aproximació històrica al segle IV, per després copsar el personatge, i acabarem amb la part doctrinal i les obres. Per endinsar-nos en la part històrica ens centrarem en  tres grans eixos, que són els que marcaran la vida de Basili. No pretenem conèixer tot el segle IV sinó tan sols aquells elements que puguin ajudar-nos a comprendre millor la figura de Basili.

El primer gran eix és el naixement i la consolidació de l’Imperi Cristià, el segon la situació i l’estructura social i finalment els inicis del monaquisme. L’inici del que anomenem l’Imperi Cristià s’esdevé amb la figura de Constantí. Constantí neix l’any 280 i s’adhereix al cristianisme vers l’any 312. L’any 313 es promulga l’Edicte de Milà. En aquest edicte es pretén la unificació de  l’Imperi, la pau de l’Església i, alhora, assenyala la fi de les persecucions. Els perills exteriors de l’Església potser no l’afectaven tant com les disgregacions i divisions provocades pels cismes i les heretgies; i s’estableix un nou mode de relacions entre l’Església i l’Estat. L’Església quedarà integrada en un Estat que es considera cristià. (Llegir més)