Vés al contingut

Fa un temps va sortir a molts mitjans de comunicació la notícia de que el bisbat de Lleida volia destinar l’antic seminari a pisos socials. El projecte es va anomenar inicialment Habitatges Socials del Seminari per passar a anomenar-se ara Llars del Seminari. En aquesta primera fase hi vaig col·laborar creant el logo que ha anat evolucionant:

El treball per tal d’acondicionar els pisos per a fer-ne uns espais idonis per acollir famílies que han perdut els seus habitatges a rel de la crisi, ja està en marxa i va avançant a bon ritme. Però li calen més recursos econòmics per a que tot plegat arribi a bon port.

Per una altra banda a l’Aco (Acció Catòlica Obrera, Moviment de treballadors Cristians) aquest anys tenim com a tema de treball la Dignitat de les persones. A rel d’una revisió de vida vaig decidir treballar per la dignitat de les persones col·laborant en el projecte dels habitatges amb el que a mi m’agrada, la creació artística.

Així vaig començar a treballar en la col·lecció Art x la Dignitat. El resultat són 132 obres que des del 17 de juliol fins el 7 de setembre es poden veure a la sala Montsuar de l’IEI de Lleida. Bé, allí físicament exposades només hi ha 12 teles, 4 làmines i 6 escultures. La resta es poden veure en un vídeo que es projecta a la sala i en el que el voluntariat del projecte explica com tothom s’hi pot implicar.

Fa uns dies en una entrevista que em van fer a la mateixa sala (enllaç directe al vídeo)em preguntaven si l’Església havia de liderar la construcció pisos, quan hi ha tants i tants pisos vuits a rel de l’explosió de la bombolla immobiliària. Com a resposta se’m va acudir un paral·lelisme amb el miracle de la multiplicació dels pans i els peixos que es relata als evangelis. Quan Jesús va detectar que la gent que l’acompanyava començava a tenir gana, de pans i de peixos n'hi havia molts al territori que habitaven, però només els 5 pans i tres peixos que algú va ser capaç de compartir i posar al servei dels altres van fer possible el miracle.

Aquest projecte el que fa és que en un moment en el que molta gent és desnonada dels seus habitatges i queda literalment al carrer, malgrat els milers de pisos vuits que hi ha en mans de bancs, constructores, particulars, etc. l’Església de Lleida posa a disposició d’aquest col·lectiu 19 habitatges que ja té però que cal dignificar abans de posar-los al servei dels qui en tenen necessitat. I això fa possible el miracle: moltes persones i entitats aporten els seus pans i els seus peixos per a que aquest somni social es faci realitat. Així un projecte polièdric con aquest, que més que reconstruir pisos vol ajudar a reconstruir famílies, com diu un dels seus lemes, necessita aportacions de tota mena. I a fer realitat aquest somni s’hi han apuntat persones de moltes disciplines: arquitectura, treball social, legislació, comunicació, economia, art, materials de construcció, tècniques en les diferents fases del procés de rehabilitació d’una habitatges (enderrocs, paletes, llauners, electricistes, fusters, pintors,...)

El treball joiós de tots aquests, la majoria d’ells des del voluntariat, està fent possible el miracle de convertir uns pisos en desús en unes llars al servei de les famílies que ho necessiten.

I si us pregunteu, lectors d’aquest bloc, i nosaltres què hi podem fer per col·laborar amb el projecte Llars del Seminari? Doncs mireu, aquí hi ha un enllaç al catàleg de les obres d’art x la dignitat. I si us n’agrada alguna podeu fer un donatiu al projecte utilitzant aquest imprès, i a canvi obtindreu l’obra triada (s'ha de triar el nº d'aquest catàleg numerat només amb imatges). A més rebreu un certificat del donatiu que us permetrà desgravar a la propera declaració de la renda tal i com trobareu explicat en els document enllaçat.

Us animo a formar part dels somiadors que contribuiran a fer possible un miracle en ple segle XXI.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.