Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) La Fundació Blanquerna, dedicada a l’ensenyament universitari, i mossèn Jusèp Amiell, autor de la primera traducció íntegra del Nou Testament a l’aranès, són dos dels distingits amb la Creu de Sant Jordi d’aquest any.

Aquest dimarts el Govern de la Generalitat ha anunciat les 25 personalitats i les 15 entitats que reben aquest guardó que “reconeix personalitats i entitats que han destacat pels seus serveis a Catalunya, en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural”. Com cada any, hi apareixen diverses institucions i persones vinculades al fet religiós. Entre els premiats també hi ha la religiosa xaveriana Dolors Canal Vilarrasa i la Passió d’Esparreguera. L’acte de lliurament tindrà lloc el proper 20 d’abril al Palau de la Generalitat.

La Fundació Blanquerna ha estat reconeguda “per la seva aportació a la comunitat educativa a partir de la fidelitat a uns valors humanistes, a un estil de mestratge i a la vocació de servei públic des de la iniciativa social”. Blanquerna, una fundació de l’arquebisbat de Barcelona, acaba de celebrar els 50 anys dels seus inicis com a centre de formació de mestres.

Actualment la seva activitat docent es desplega en tres facultats de diverses disciplines i la Creu de Sant Jordi reconeix la seva incidència “en àmbits com l’educació, la psicologia, l’esport, la comunicació i la salut, en els quals ha contribuït a formar bons professionals”. És una de les entitats fundadores de la Universitat Ramon Llull i una de les aportacions a la docència universitària ha estat el treball personalitzat amb els alumnes amb grups reduïts en seminaris.

Un altre dels premiats ha estat el capellà del bisbat d’Urgell Jusèp Amiell Solè. Impulsor de la cultura aranesa ha estat reconegut per “la sostinguda tasca de recerca, preservació i promoció que ha fet del patrimoni, de les tradicions i de la llengua de la Vall d’Aran, a la qual ha traduït el Nou Testament. I també per la seva trajectòria pastoral en el si del bisbat d’Urgell, vinculada singularment a la Vall, de la qual ha estat arxipreste.”

Amiell va emprendre la traducció completa del Nou Testament a partir del text de la Bíblia Catalana Interconfessional i es va publicar el 2010. El mateix any el Conselh Generau de la Val d’Aran li va reconèixer aquesta tasca amb la Medalla d’Or de la Val. Fins llavors, només es disposava d’algunes fragments dels textos bíblics en aranès per a la litúrgia.

També en l’àmbit de personalitats ha estat reconeguda l’educadora i religiosa de la Institució Xaveriana, Dolors Canal Vilarrasa “per la seva trajectòria en l’àmbit educatiu i, singularment, la Formació Professional” i per la seva vinculació a “importants instàncies educatives inspirades en l’humanisme cristià” i “la tasca pionera en la promoció professional de la dona”. Dolors Canal ha estat professora i directora de l’Escola Tècnico-Professional Xavier de Barcelona.

Entre les entitats, també s’ha atorgat la Creu de Sant Jordi a la fundació que promou la Passió d’Esparreguera, “un dels espectacles de referència de la cultura popular i tradicional de Catalunya, amb quatre segles de representacions”, com a "exemple de vertebració col·lectiva”. Entre les entitats premiades també hi ha institucions socials que compten amb el suport de persones vinculades a l’Església com la Fundació Marianao, TriniJove o el Banc dels Aliments.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.