Vés al contingut
Catalunya Religió

(Vatican News) Després de l'atac armat que ha causat la mort de 21 persones aquest diumenge a una església catòlica d'Owo, Nigèria, la Conferència Episcopal del país ha instat al govern a intensificar els esforços per trobar els atacants. "Cap lloc sembla tornar a ser segur al nostre país; ni tan sols el recinte sagrat d'una església". Ho ha afirmat commocionat el president dels bisbes, Lucius Ugorji, després de conèixer la notícia de la massacre a l'església de Sant Francesc Xavier a l'estat d'Ondo de Nigèria.

Els bisbes nigerians creuen que el govern ha d'actuar amb decisió davant dels fets d'aquest diumenge. Adverteixen que si no és així, “es corre el risc d'accelerar la caiguda del país a l'anarquia”. Els bisbes sostenen que els governants han d'assumir la responsabilitat de garantir la vida i els béns dels ciutadans: “El món ens està mirant. També Déu ens observa”.

En el comunicat, els prelats també condemnen “el vessament de sang innocent a la Casa de Déu”. “Els criminals responsables d'un acte tan sacríleg i bàrbar demostren la seva falta de sentit del sagrat i del temor de Déu”, denuncien els bisbes.

“L'islam no està en guerra amb nosaltres”

Els atacs a llocs religiosos són especialment delicats a Nigèria, on de vegades esclaten les tensions entre comunitats en un país amb un sud-est predominantment cristià i un nord predominantment musulmà. No obstant això, aquest tipus d'atacs són poc freqüents al relativament pacífic sud-oest del país. El pare missioner Giulio Albanese descarta que es tracti d'una guerra religiosa i identifica l'ètnia dels fulanis com a autors. “Són pastors nòmades que sempre han estat en conflicte per la terra amb la població assentada, buscant constantment a tot el país un territori a ocupar”, diu.

Per a Albanese, atacar una església és, potser, “un missatge polític”. Es podria entendre com una venjança per les mesures del governador que ha emès diverses “restriccions” contra els fulanis. “Diuen que el president és del mateix grup ètnic, però això no és el més important”, assegura. La qüestió és que la policia, l'exèrcit i les forces de l'ordre “són incapaços d'aturar-los” diu el cardenal John Olorunfemi Onaiyekan. El mateix cardenal assenyala: “L'islam no està en guerra amb nosaltres”. Olorunfemi també destaca la sensació d'inseguretat entre la població. Explica que hi ha “dolor i ràbia”. “La gent se sent impotent davant d'aquests criminals sense cap forma ni ningú que ens defensi”, diu el cardenal.

“La gent ara té por d'anar a l'església”.

La religiosa Agnes Adeluyi, de les Germanes de San Luis a Owo, és infermera a l'Hospital de San Luis on s'atenen a les persones ferides a causa de l'atac d'aquest diumenge. Explica que treballen sota molta pressió i que es troben terroritzats. “La gent ara té por d'anar a l'església”, assegura. Tot i això, està convençuda que cal continuar treballant i ajudant la gent. “Hem de preservar”, diu.

L'atac perpetrat diumenge de Pentecosta va deixar més d'una vintena de morts. Segons explica el portaveu del governador de l'estat d'Ondo, Richard Olatunde, els atacants no van entrar a l'església, “van disparar a través de les finestres”. La seguretat és un dels reptes més problemàtics de Nigèria, el país més poblat d'Àfrica i amb l'economia més gran del continent.

Resar per la conversió dels qui estan “encegats per l'odi i la violència”

Arran de l'ocorregut, el papa Francesc ha fet arribat un missatge en què transmet la seva “proximitat espiritual” amb tots els afectats per l'acte de violència. En el telegrama que signa el cardenal secretari d'Estat, Pietro Parolin, el Papa prega per “la cura i el cònsol” de tots els ferits.

Francesc demana resar "per la conversió dels que estan encegats per l'odi i la violència". "Que escullin el camí de la pau i la justícia", afegeix. El telegrama dirigit al bisbe d'Ondo acaba amb “benediccions de fortalesa” i una invitació adreçada als fidels perquè continuïn vivint “el missatge de l'Evangeli amb fidelitat i valor”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.