Vés al contingut
Catalunya Religió
bisbes-espanyols-papa
Fotografia: CEE.

CR "El Papa s'ha interessat en la formació dels sacerdots d'Espanya i això és un privilegi". Els bisbes espanyols han tret ferro de la trobada inusual de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) amb el Papa que ha tingut lloc aquest dimarts al matí al Vaticà. En la roda de premsa posterior a la trobada, els bisbes han explicat que la reunió s'ha centrat en la formació de capellans de les diòcesis, però que el pontífex "no els ha estirat les orelles". 

L'arquebisbe de Barcelona i president de la CEE, el cardenal Joan Josep Omella, ha insistit davant les preguntes reiteratives dels periodistes sobre els temes tractats a la reunió: "No menteixo". El cardenal ha remarcat que en la trobada només s'ha parlat dels seminaris sense entrar en temes com els abusos o la situació política d'Espanya. Davant la incredulitat dels assistents ha dit: "No puc demanar a algú que em cregui". 

Per al cardenal, la reunió de l'episcopat espanyol amb el pontífex ha estat una trobada positiva, distesa i amena. "Que bé poder parlar amb ell amb tranquil·litat i en aquest to", ha dit després d'assegurar que els bisbes han anat fins a Roma "per tenir un diàleg fraternal". "Hem sortit tots encantats", ha afirmat.

"El Papa ens ha animat a seguir aplicant el pla de formació dels seminaris", ha explicat el president de la subcomissió episcopal pels Seminaris, Jesús Vidal, que a partir d'ara serà el referent de la CEE pel dicasteri del clergat en la qüestió sobre la formació als seminaris.  El bisbe auxiliar de Madrid ha subratllat la insistència del Papa perquè els futurs sacerdots siguin "homes madurs i capaços de generar diàleg i comunió". El Papa també ha demanat als bisbes seguir "en el camí de la col·laboració entre seminaris" i ha destacat la importància de "cuidar l'heterogeneïtat de la cultura espanyola i les seves regions". 

En la trobada amb el Papa, els bisbes no han parlat de la situació política a Espanya i tampoc de l'informe d'abusos del Defensor del Poble

Els bisbes han explicat que la trobada ha servit per parlar sobre la visita apostòlica als seminaris espanyols que va tenir lloc el primer trimestre del 2023. S'han abordat temes com la formació als seminaris, l'experiència pastoral dels seminaristes, o la importància de les diverses dimensions de la formació. 

Després de la trobada amb el Papa i un breu descans, ha tingut lloc la reunió amb els membres del dicasteri pel clergat que han traslladat als bisbes espanyols les conclusions del document de treball. 

A partir del text, s'ha iniciat un diàleg entre els bisbes espanyols i els membres del dicasteri per poder desenvolupar les recomanacions esmentades, que tenen com a objectiu "formar sacerdots missioners per a una Església en sortida". Com a bisbe referent per a aquest procés de discerniment i impuls de la formació als seminaris, s'ha nomenat Jesús Vidal, president de la Subcomissió Episcopal per als Seminaris.

El document de treball ha destacat alguns dels criteris que assenyala la Ràtio fonamentalis dels seminaris espanyols que porta per títol 'Formar pastors missioners'. El document requereix que, en els pròxims anys, aquest projecte s'afronti "amb flexibilitat, sense rigors, adaptant a les circumstàncies de cada província eclesiàstica o diòcesi".

Els responsables del dicasteri han manifestat la seva disponibilitat a col·laborar amb el desenvolupament d'aquestes mesures a les diverses diòcesis i seminaris. La trobada ha començat a les vuit del matí amb un moment de pregària.

Omella també ha destacat el bon estat de salut del Papa: “No ha tossit ni una vegada”

En la roda de premsa, Omella també ha indicat que, en la conversa amb el Papa, s'ha parlat de la baixa natalitat i la disminució de seminaristes. "Un problema que ens afecta com també afecta a totes les universitats", ha dit. Els bisbes també han parlat de la immigració, de l'acollida de capellans, entre d'altres. 

Per contra, l'episcopat espanyol ha assegurat que amb el Papa no s'ha parlat "explícitament" sobre l'informe d'abusos recentment publicat pel Defensor del Poble ni tampoc sobre la situació política d'Espanya. Omella també ha destacat el bon estat de salut del Papa després de les últimes notícies d'una possible pulmonia: "En tot el matí no ha tossit ni una vegada".

A la roda de premsa que ha tingut lloc al Pontifici Col·legi Espanyol San José, a més d'Omella i Vidal, també hi ha intervingut el secretari general de la CEE, Francisco César García Magán.

La visita apostòlica als seminaris

El dicasteri per al clergat va promoure la visita apostòlica als seminaris espanyols que va ser encomanada a dos bisbes uruguaians: Arturo Eduardo Fajardo, bisbe de Salt, i Milton Luis Tróccoli, bisbe de Maldonado-Punta de l'Est – Mines.

La visita va tenir lloc entre l'11 de gener i el 3 de març del 2023. En aquest temps van conèixer els 55 centres de formació espanyols, a més del Col·legi internacional Bidasoa i el Centre de Formació Comillas.

En arribar a Espanya, els visitadors van ser rebuts pel president de la Comissió Episcopal per al Clergat i Seminaris, Joan Enric Vives, arquebisbe bisbe de la Seu d'Urgell; i pel president de la Subcomissió de Seminaris, Jesús Vidal, bisbe auxiliar de Madrid; a més de pels secretaris de la Comissió i la Subcomissió a la Conferència Episcopal, Juan Carlos Mateos i Sergio Requena. Les visites es van fer en dues rutes simultànies, cadascuna amb un dels bisbes visitadors.

A Espanya hi ha 86 seminaris, distribuïts en diverses cases de formació. Hi ha un seminari interdiocesà a Catalunya, 14 seminaris que acullen a casa seva de formació seminaristes d'altres diòcesis, i 40 seminaris que acullen els seus propis seminaristes. D'aquests 40, 29 són de les diòcesis i 15 són seminaris Redemptoris Mater. Hi ha també una comunitat de formació d'una realitat eclesial d'àmbit diocesà.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.