(CR) 3.722 immobles. Segons les dades publicades per la Generalitat de Catalunya aquest és el nombre de béns registrats per l’Església catòlica "sense que cap títol n’acredités la titularitat". Les immatriculacions, la primera inscripció d’un bé o finca en el Registre de la propietat, s’haurien donat entre 1946 i 2015 seguint la legalitat vigent. Són dades que el Departament de Justícia ha fet públic aquest dijous en roda de premsa. També ha anunciat que obrirà una oficina de mediació adreçat a l’Església i aquelles persones que reclamin la propietat dels esmentats béns.
La Conferència Episcopal Tarraconense, que agrupa les deu diòcesis en territori català, ha emès un comunicat en el que assegura que "l’Església no s’ha apropiat de res que no fos seu" i que totes les immatriculacions s’han efectuat amb la corresponent documentació i seguint la legalitat. Recorden també que entre 1861 i 1998 l’Església no va poder inscriure els temples destinats al culte, ja que es considerava "de pública notorietat la possessió de l’Església sobre aquells temples". Norbert Miracle, portaveu de la Conferència Episcopal Tarraconense, ha declarat que l’Església catalana "està oberta al diàleg amb els interessats i a resoldre-ho de forma amistosa".
El bisbat d'Urgell ha fet públic un vídeo de l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, en què afirma que "l'Església no s'ha apropiat indegudament de cap propietat".
En les declaracions, de no més de tres minuts de durada, Vives troba molt bé que s'hagi creat un mapa de les immatriculacions per part del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, però aclareix que immatricular no és apropiar-se sinó "atribuir un terreny per primera vegada a algú". I això és el que s'ha fet, afirma Vives, "sempre legalment, segons la legalitat vigent ja que mai s'ha vulnerat la llei de cap manera".
La llei, explica l'arquebisbe d'Urgell, prohibia des del segle XIX que propietats que des de temps immemorials eren de l'Església es posessin al seu nom. El mapa que s'ha fet públic avui recull nombroses immatriculacions al bisbat d'Urgell. El bisbe Vives reconeix que possiblement sigui real ja que "és una de les zones més rurals de Catalunya", i ha demanat alhora que aquestes afirmacions es facin "amb més objectivitat" ja que, afirma el bisbe d'Urgell, "és molt injust que es tracti així l'Església Catòlica que ha treballat molt pel patrimoni, que l'ha mantingut durant molts segles, alhora que ha posat el seu art i el seu ús a l'abast de la participació del poble".
Pel que fa al servei de mediació que ha engegat la Conselleria per abordar possibles conflictes en les immatriculacions, el bisbe Vives manifesta "que hi ha molt bona relació amb ajuntaments i amb gent interessada". També ha reconegut que pot haver-hi algun privat que hagi trobat algun error en alguna llinda, però que "ho resoldran bé, sense més mediació", perquè, creu el bisbe, "que el que s'ha fet, s'ha fet bé".
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.