Vés al contingut
Marta Nin

(Marta Nin – CR) En un moment de dificultat com l’actual que travessa el pontificat de Benet XVI, sens dubte l’afectuosa acollida que aquest dissabte li va tributar el poble maltès en la seva arribada a l’illa va ser tot un confort per al papa. I, de fet, ahir se’l va veure molt content i somrient, especialment a mesura que va anar avançant la visita.

Després de la rebuda a l’aeroport de Luqa, on el president del país, George Abela, va fer un discurs de recolzament als valors innegociables defensats sempre pel papa, la visita va continuar al palau presidencial i es va cloure a Rabat on, segons la tradició hi ha la gruta on va naufragar sant Pau fa 1950 anys. Arreu on va anar la gent es va volcar afectuosament en un clima de festa i alegria.

En el seu primer discurs Benet XVI va afrontar el tema del divorci, que no està contemplat per la llei maltesa, tot i que segons dades del Times of Malta publicades ahir, ja hi ha poc més del 50% de la població que desitjaria la introducció del divorci. En aquest sentit, el papa va dir als maltesos que el seu país “hauria de continuar defensant la indissolubilitat del matrimoni com a institució natural i sacramental”.

Prèviament, durant el vol que des de Roma el duia en aquesta illa del Mediterrani, Benet XVI va fer unes breus declaracions com a resposta a les preguntes que els periodistes havien enviat aquests últims dies a la sala de premsa en motiu d’aquest viatge. En primer lloc, va motivar el seu viatge com a una oportunitat de posar en relleu un cop més “la gran figura de l’àpostol dels gentils” perquè “el seu missatge és important també per avui”. Per al papa el naufragi de sant Pau a Malta, tot i que va tenir lloc fa 1950 anys, té una simbologia actual perquè “els naufragis de la vida poden formar part del projecte de Déu per nosaltres i ens poden ser útils per a un nou començament”. Després, sense esmentar l’escàndol dels abusos, es va referir a l’Església, cos de Crist, “ferit pels nostres pecats”, però que “tanmateix el Senyor estima” i “el seu Evangeli és la veritable força que purifa i guareix”. Per acabar, el papa va voler parlar d’immigració, ja que Malta és un punt neuràlgic on arriben moltes pasteres de l’África (la política d’immigració maltesa sovint ha aixecat perplexitats en matèria de drets humans): “tots hem de respondre” va afirmar Benet XVI “a aquest repte, treballar perquè tothom pugui viure en la pròpia terra un vida digna”.

És digne de relleu el fet que el papa toqués el tema de la solidaritat dels immigrants quan, tal com va informar al vespre el pare Federico Lombardi, portaveu de la Santa Seu, aquest tema no figurava entre les preguntes que se li havien fet. Sí hi havia força demanda perquè el papa fes una valoració del seu aniversari (que va ser divendres dia 16) i dels cincs anys de pontificat que se celebren dilluns. El mateix Lombardi va afirmar davant dels periodistes que esperava que el papa en fes algun comentari, però alhora no es va sorprendre que evités parlar d’això perquè “no és el seu estil parlar de si mateix”.

Sobre una possible trobada amb les víctimes dels abusos sexuals, Lombardi va confirmar que no s’havia produït dissabte i que en el diumengei, si tenia lloc, es comunicaria al final de la jornada, sense cap anunci previ.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.