Vés al contingut
Catalunya Religió dt. 23/02/2021

(CR) Per primera vegada en la història de la Conferència Episcopal Alemanya, una dona ha estat escollida en el càrrec de secretària general. Tot i que no hi ha cap impediment legal perquè una dona assumeixi aquesta responsabilitat, fins ara no s’havia donat el cas. La teòloga Beate Gilles és la nova secretària general de la Conferència Episcopal Alemanya, la DBK, i directora general de l'Associació de Diòcesis d'Alemanya (VDD). Ha estat escollida aquest dimarts en l’assemblea general de bisbes i prendrà possessió del càrrec l’1 de juliol. Agafa així el relleu al pare jesuïta Hans Langendörfer, que es va retirar a principis de gener de 2021 després de 24 anys.

“Alguna cosa nova ha començat amb el camí sinodal”, ha dit Gilles després de la seva elecció. La teòloga, de 50 anys, assumeix l’encàrrec amb respecte i ha parlat en roda de premsa d'un “moment molt emotiu per a l’Església catòlica d’Alemany”. Gilles ha dit que vol “defensar el futur de l'Església”. Considera que afronta “un gran repte” en un moment en què “la confiança en l’Església catòlica s’està reduint”. I ha conclòs que “es pot sentir clarament que hi ha un desig de canvi”.

La secretaria general, un lloc clau

Un canvi que ja s’ha produit abans en altres conferències episcopals, com la d’Escandinava o la de Sudàfrica. En aquest cas, el president de la Conferència Episcopal Alemanya, el bisbe Georg Bätzing, ha valorat així la novetat que implica el vot positiu de l’assemblea general a favor de Gilles. “Veig això com un fort signe que els bisbes compleixen la seva promesa de promoure les dones en posicions de lideratge”, ha dit. Bätzing considera Gilles “una teòloga profunda, fortament connectada a les diverses estructures de l’Església catòlica i dotada de les millors habilitats organitzatives”.

La secretaria general és un càrrec de coordinació dins de l'estructura de les conferències episcopals que escullen per votació els bisbes que en formen part. Habitualment està ocupada per un bisbe o per un sacerdot. La secretaria general és un lloc clau en la organització d'una conferència episcopal i dirigeix el dia a dia dels diversos organisme que la conformen. En alguns casos, també exerceix de portaveu de l'episcopat.

Beate Gilles va néixer a Hückeswagen el 1970. Del 1989 al 1995 va cursar estudis religiosos catòlics i alemany a la Universitat de Bonn. El 2000 es va doctorar amb una tesi sobre estudis litúrgics sobre Albert Gerhards. Gilles ja era ponent independent en educació teològica i religiosa per a adults i treballadora independent per a la televisió catòlica a ZDF. Del 1995 al 1999 va treballar científicament com a membre del seminari de ciències litúrgiques de la Universitat de Bonn. Del 2000 al 2010 va ser directora general del Katholisches Bildungswerk Stuttgart. Des del 2010 és la cap de departament d’infants, joves i família de la diòcesi de Limburg. El departament inclou el treball per a joves, adults joves, associacions juvenils, famílies i generacions, guarderies infantils i centres de conferències interns a la diòcesi de Limburg. També ha estat des de 2020 la presidenta federal honorífica d’IN VIA Germany, l’associació catòlica de treball social per a nenes i dones, de la qual va ser vicepresidenta del 2012 al 2019. Des d’aquest any també és la representant de les diòcesis de Hessian al Broadcasting Council de la Hessian Broadcasting Corporation.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.