Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) Barcelona ha estat la ciutat que ha acollit l'Assemblea Anual del Servei Jesuïta a Migrants (SJM) de 2018. La Fundació Migra Studium ha estat l'amfitriona de l'esdeveniment, celebrat els dies 28, 29 i 30 d'octubre. La trobada ha estat ocasió perquè les organitzacions que formen part d'aquesta xarxa reflexionin sobre la seva acció i s'obrin a noves mirades en el treball d'acompanyar, servir i defensar les persones migrants. Van participar totes les obres de migracions que formen part del Sector Social de la Companyia de Jesús a Espanya, a més de l'Institut d'Estudis sobre Migracions de la Universitat Pontifícia de Comillas, Alboan, Entreculturas, de la Xarxa Mimbre (Servei Jesuïta per a la Infància i la Joventut), de la PAT Catalunya i de la CONFER.

Al llarg de l'Assemblea es va posar en comú el treball que el Servei Jesuïta Migrants d'Espanya ve reforçant des de fa uns anys entorn a diferents línies d'acció: CIE, Dona Migrant i Treball de la Llar, Diàleg Interreligiós, Participació, Frontera Sud Nador- Melilla i Hospitalitat. Cal destacar per exemple, en el cas de Frontera Sud, l'obertura d'una oficina a Melilla que a més d'orientació jurídica farà d'observatori per al compliment dels drets humans. O el cas del grup d'Hospitalitat, que va estenent-se per tot l'estat amb "comunitats de sostre", pisos i residències acompanyades i una creixent xarxa de famílies d'acollida.

La trobada també va voler analitzar el que està passant en aquests moments a Europa, amb el creixement que estan experimentant els partits amb discursos xenòfobs i antiimmigració, José Ignacio García, jesuïta i coordinador del Servei Jesuïta a Refugiats d'Europa, va fer una interessant presentació sobre les causes i les possibles sortides a aquesta situació. Va insistir en la necessitat de comprendre què és el que porta a la gent a votar aquest tipus de discursos i va fer una crida a les entitats a reforçar la confiança en les institucions democràtiques, ja que és, en aquests moments, fràgil i amenaçada. En un altre nivell va parlar també de la necessitat de l'humor i del cuidar els uns als altres com un element necessari en una societat cada vegada més polaritzada. La presentació va continuar amb una dinàmica de treball en grups on es pretenia interpel·lar els participants perquè, des del cor, reconeguessin també en ells llavors d'actituds que després generen aquests discursos de la por i l'odi. I des d'aquest reconeixement compartir idees i estratègies que puguin ajudar a fer de tallafocs davant la creixent hostilitat cap a l'immigrant.

Testimonis sobre l'espiritualitat

Finalment, l'Assemblea també va comptar amb una taula de testimonis sobre l'espiritualitat en la missió del SJM, fonamentada en els tres pilars d'acompanyar, servir i defensar. Van participar-hi Sylvia Villalba, educadora de l'Associació Claver de Sevilla; Lupita Zúñiga, franciscana missionera de Maria de la Delegació Diocesana de Nador i Pau Vidal, jesuïta del Servei Jesuïta al Refugiat (JRS). Els tres van coincidir en la importància que en la seva tasca té el tenir cura i el sentir-cures, ja que no es tracta d'una ajuda unidireccional sinó que hi ha un "anada i tornada" en la relació que s'estableix a l'acompanyar, servir i defensar. Més en concret Pau Vidal va parlar de fins a quin punt "en què més íntimament coneixen el poder de la mort hi ha la fe més tossuda en el poder de la vida i per tant en el poder de Déu que és font de vida".

La casa natal de Pere Claver

A més d'aquestes jornades plenes de contingut, es van realitzar activitats ben especials organitzades per Migra Studium perquè els participants vinguts de tot Espanya poguessin visitar i conèixer alguns llocs especialment significatius. El dia abans de l'inici de l'Assemblea, van visitar el santurari i casa natal de Pere Claver a Verdú (Lleida) on de la mà dels jesuïtes Roger Torres i Alvar Sánchez, la vida del "esclau dels negres", van deixar-se inspirar i renovar el lliurament i el compromís en el reconeixement i la defensa de la dignitat dels desposseïts. Especialment emotiva va ser la visita per als membres de l'Associació Claver de Sevilla, que porten el seu nom.

La trobada va acabar amb una visita a la Barcelona ignasiana, acompanyada per Alícia Guidonet responsable del projecte Espai interreligiós de la Fundació Migra Studium. Un recorregut seguint els passos de sant Ignasi a Barcelona, que segueixen també inspirant a les persones i entitats mogudes per la seva espiritualitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.