Vés al contingut
Catalunya Religió
fiscalia-codemna-mesquita-17-18
Fotografia: ACN.

ACN  Un total de 14 ultradretans han acceptat aquest dijous penes d’entre un any i dos anys i mig de presó per haver fustigat i assetjat un centre de culte islàmic del districte de Nou Barris de Barcelona entre el 2017 i el 2018. Els acusats han acceptat els fets a l'Audiència de Barcelona i la fiscalia ha rebaixat les penes inicials, que arribaven fins als deu anys de presó. Per evitar l’ingrés a presó hauran d'indemnitzar el centre islàmic del carrer Japó i alguns hauran de seguir un curs sobre diversitat i no discriminació. Els condemnats van manifestar-se diversos cops davant el centre islàmic, van fer-hi pintades i crits ofensius i van bloquejar la porta.

La sentència els condemna pel delicte de coaccions, dos delictes lleus d’amenaces, un delicte lleu de lesions, un de maltractament sense lesions, tot amb l’agreujant de discriminació religiosa i ideològica, a més d’un delicte contra els drets fonamentals.

La fiscal els ha rebaixat la petició inicial pels atenuants de dilacions indegudes i reparació del dany, ja que han pagat part de les multes i indemnitzacions. Els acusats ja han pagat entre 250 i 2.500 euros cadascun, però molts d’ells hauran d’acabar pagant entre 500 i 4.500 euros d’indemnització al centre islàmic, cosa que faran a raó de 50 euros al mes fins a un màxim de 24 mesos.

L’Ajuntament de Barcelona era acusació popular i ha acceptat també l’acord entre fiscalia i defenses

A més, alguns d’ells hauran de pagar un total de 1.000 euros a dos afectats per danys morals, 360 euros de multa, no es podran apropar ni a la mesquita ni a dos dels lesionats durant un màxim de 5 anys i queden inhabilitats durant quatre anys i mig per a qualsevol professió educativa o de lleure. També se’ls tancaran diversos perfils en xarxes socials des d’on propugnaven el fustigament a la mesquita.

La vista oral ha començat tard perquè un dels acusats es trobava malament i no s’ha despertat a temps. La sessió ha començat sense ell i al final ha arribat a temps per acceptar els fets i la pena. Molts dels acusats duien símbols extremistes tatuats. A més, un d’ells ha estat a punt de no acceptar els fets i les penes, tot i que finalment ho ha fet, malgrat no estar-hi d’acord. Un quinzè acusat està fugat de la justícia. L’Ajuntament de Barcelona era acusació popular i ha acceptat també l’acord entre fiscalia i defenses.

Fets succeïts entre el març del 2017 i el del 2018

Segons la sentència de conformitat, entre el març del 2017 i el març del 2018, membres i simpatitzants de formacions d’extrema dreta com Democracia Nacional, Somos Catalanes, Legión Urbana, Frente Visigodo i Generación Identidad, molts d’ells amb simbologia neonazi o falangista van fustigar l’oratori islàmic que s’acabava d’obrir al carrer Japó, al barri de la Prosperitat. Cap d’ells vivia al barri, i diversos vivien fora de Barcelona. Acudien a les cassolades convocades per veïns de la zona molts vespres contra el centre de culte i amb megàfons intentaven exaltar el veïnat.

Al principi van intentar impedir l’obertura del centre, i quan aquest va obtenir les llicències municipals oportunes, van intentar dificultar la pràctica religiosa al seu interior.

Entre els fets més significatius, destaquen a mitjans de març del 2017 quan van agredir membres d’una entitat veïnal a favor de la mesquita

A més de les concentracions, van enganxar adhesius a la façana de l’edifici amb escrits com "Mesquita no" i "6 millones de parados, 6 millones de inmigrantes a su casa. Recuperemos nuestro país", "Los españoles primero", cartells amb "Stop islamización de Europa" i pintades a la porta que deien "España cristiana, no musulmana" i "Terroristes" a més de pintar-hi creus gammades i el símbol de les SS nazis. També tiraven pintura vermella, cola, cera o silicona als cadenats de la porta per inutilitzar-los i embotits de porc per ridiculitzar els musulmans, i van danyar la persiana de la porta per impedir-ne el funcionament. També van tirar ous i excrement de porc.

Entre els fets més significatius, destaquen a mitjans de març del 2017 quan van agredir membres d’una entitat veïnal a favor de la mesquita. Al setembre, unes 50 persones es van concentrar a la porta tot i la prohibició de la Conselleria d’Interior i es van enfrontar amb grups d’esquerres llençant-los ampolles i gots de vidre.

El 28 de desembre l’oratori va fer una jornada de portes obertes i els ultradretans es van concentrar a la vorera del davant i van increpar els assistents amb crits com "Moros no", "Aneu a Síria" o "Agua, jabón y un poco de jamón". Al gener també es van concentrar una trentena d’ultradretans alçant el braç i cridant "Heil Hitler", i van llençar ampolles amb alcohol a la persiana del centre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.