Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Glòria Barrete —CR) Rememorar la identitat i posar en valor el patrimoni. Aquest és l'objectiu que hi ha darrere de la Fira del Monestir de Breda, la primera fira dedicada a "una part essencial de la identitat del municipi" que se celebrarà del 15 al 17 d'abril.

La fira del monestir substitueix la tradicional fira d'entitats, "un model de fira obsolet que ja no convencia ni a les pròpies entitats", assegura Andreu Pujol, regidor de cultura de Breda. Calia buscar una alternativa i es va pensar en el monestir. "Tenim un monestir benedictí del segle XI desamortitzat al segle XIX però del qual queden edificacions". Posant en valor aquest patrimoni s'ha decidit crear la primera fira de temàtica monacal que organitza Breda.

Seu religiosa dels vescomtat de Girona

El monestir de Sant Salvador de Breda, un dels més importants dels que van existir en les comarques gironines, va ser fundat el 4 de juny de l’any 1038 pels vescomtes de Girona, Guerau de Cabrera i la seva esposa Ermessenda. Van encomanar als monjos benedictins la seva direcció, convertint-se pels Cabrera en la seva seu religiosa. L’església del monestir va ser consagrada al cap de 30 anys d’haver-se produït l’acte fundacional, el 4 d’octubre de 1068.

Des de la seva desamortització fins pràcticament avui ha tingut poca repercussió a la vida del municipi, fins l'any 1968, en què es commemora el novè centenari de la fundació de Breda. "El poble  va néixer al voltant del monestir", afirma Pujol, i és al 68 en què es començar "a posar en valor la presència del monestir al poble". Fins aleshores no era rellevant, inclús es va edificar dins el patri de l'Abadia o dins el seu claustre.

Amb aquesta nova fira, que coincideix amb la tradicional Festa de l'Ajust, molt vinculada al monestir, es pretén "fer extensiu a tothom el que se sap del monestir, en els llibres la història hi és però falta que la gent la busqui". Muntant actes lúdics i festius l'ajuntament creu que és una bona manera perquè "Breda es conegui com a lloc que té un monestir benedictí que és interessant visitar".

Presència monacal catalana

Durant la fira participaran alguns monestirs catalans de referència com el monestir de les Avellanes, el monestir de Sant Daniel de Girona que vendrà coques, l'Abadia de Montserrat o el monestir de Poblet, amb la venda del seu vi.

La nova fira arrencarà el divendres 15 d'abril, amb la representació teatral Retaule de Bernat II, vescomte de Cabrera a càrrec del grup amateur Montcabrera Teatre al Cercle Bredenc. La inauguració oficial no serà fins dissabte 16 d'abril, quan es concentrarà el gruix de les activitats de la fira, que començaran amb una cercavila de Gegants fins a la plaça de la Vila on, a les onze del matí, es donarà el tret de sortida definitiu a la Fira del Monestir i la Festa de l'Ajust.

Durant aquesta jornada, es podrà assistir a les conferències que oferiran, entre altres, el crític gastronòmic Jaume Fàbrega sobre La cuina dels frares, un llegat històric i gastronòmic, o del frare caputxí, Fra Valentí Serra, qui parlarà de l'elaboració de tisanes amb herbes remeieres. També es realitzaran sardanes a càrrec de la Cobla Bisbal Jove, visites guiades al monestir o espectacles d'animació infantil a càrrec de la companyia Capicua. A la nit es durà a terme un correfoc pels carrers de la localitat selvatana i un concert amb Miquel del Roig, Orquestra Maribel i Pefe's DJ's.

La Fira del Monestir i la Festa de l'Ajust acabaran diumenge 17 d'abril amb la celebració d'una gimcana infantil organitzada per l'Esplai No Ploris Mai, un concurs de dibuix pel nucli antic de la població o les actuacions musicals de la JazzBand de l'Escola Municipal de música de Sant Celoni o del Grup Vocal Zetzània. A més, al voltant dels estands del monestir també s'hi situaran parades d'artesania i productes d'alimentació de proximitat. 

[Fotografies: Ajuntament de Breda]