Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document
bisbe_lasala.jpg
(497.41 KB)

(Bisbat de Solsona) El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) ha restaurat el quadre de Rafael Lasala Locela, que va ser bisbe de Solsona a finals del segle XVIII. La presentació de la restauració del quadre tindrà lloc el proper divendres 5 de juny al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, dins les festes de Corpus.

La intervenció del quadre ha durat uns sis mesos i hi han treballat dos tècnics especialistes. Els treballs de restauració s’han centrat principalment en la consolidació del suport. Els estrips s’han unit mitjançant la tècnica d’adhesió fil a fil, i s’han reforçat amb fils pont perpendiculars als talls. Aquest sistema permet preservar en tot moment la integritat del suport i deixa al descobert tota la informació del revers original de l’obra per a posteriors estudis.

Pel que fa a l’anvers de l’obra, s’ha fixat puntualment la capa de preparació i la pictòrica, en aquelles zones amb risc de despreniments i, posteriorment, s’ha dut a terme la neteja de la superfície, que ha consistit a retirar la pols superficial. Finalment, s’ha fet l’anivellament i la reintegració cromàtica de les llacunes de capa de preparació i capa pictòrica, i s’ha aplicat una capa homogènia de vernís.

A més de la tela, també s’ha fet una intervenció als marcs. Aquests presentaven alguns problemes d’estructura, amb atac d’insectes xilòfags i pèrdues de volumetria. Els marcs s’han desinsectat, s’ha consolidat la seva estructura i s’ha netejat la superfície.

Assistiran a la presentació del quadre restaurat el bisbe de Solsona Xavier Novell, mossèn Lluís Prat, director del Museu i delegat de Patrimoni, Àngels Solé, directora del CRBMC i mossèn Enric Bartrina, director de l’arxiu diocesà.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.