Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Obra Social "la Caixa") L'Escola Europea d’Humanitats és una nova iniciativa per promoure el debat i la reflexió sota una mirada europea. Recull tota l’experiència acumulada a l’Espai d’Humanitats que des del desembre del 2014 s’ha celebrat al Palau Macaya de l’Obra Social ”la Caixa”, una iniciativa oberta a les idees, el debat, el coneixement i la formació. Aquest divendres l'han presentat el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, i el filòsof, periodista i director de la revista La Maleta de Portbou, Josep Ramoneda.

El nou projecte expandeix aquest esperit per construir un nou referent intel·lectual, un espai de divulgació, de formació i de debat cultural amb quatre nivells d’activitat principals: cursos, seminaris d’especialistes, conferències i debats públics, i la creació d’un lloc web de referència.

L’Escola Europea d’Humanitats, amb seu permanent al Palau Macaya de l’Obra Social ”la Caixa”, està dirigida per Jordi Alberich i Josep Ramoneda, i el seu Consell Assessor, presidit per Jaume Giró, està format per Victòria Camps, Adela Cortina, Eugeni Gay, Carmen Iglesias, Jaume Lanaspa, Juan José López Burniol, Javier Solana, Josep Maria Vallès i Vicenç Villatoro.

Totes les activitats de l’Escola Europea d’Humanitats tindran caràcter gratuït i, per assistir-hi, només caldrà inscriure’s a cadascuna d’elles.

La idea: Europa com a espai cultural

Entre els dèficits de la construcció europea, es troba el retard en la interrelació cultural. El pes de les cultures nacionals continua sent molt gran, i els protocols de comunicació entre europeus es mostren encara poc afinats per poder parlar d’una cultura compartida. Els debats culturals segueixen sent molt endogàmics, molt autoreferencials. I els darrers temps, més que no pas emergir un espai cultural europeu compartit, ha continuat creixent la penetració del poder tou (soft power) americà.

L’afirmació d’uns llaços culturals europeus —encara que siguin febles, relatius a les actituds i el tipus de relació amb el pensament i amb la creació— és molt important per poder seguir avançant en la configuració d’un vertader démos europeu. És a dir, l’Europa política no serà versemblant sense un espai pluricultural europeu que posi en contacte la diversitat cultural del continent.

Europa és una terra gastada i carregada d’història. Però s’hi han configurat algunes categories i conceptes culturals que han resultat determinants per la seva evolució i per la seva aportació a la construcció simbòlica i institucional, més enllà d’Europa. Reconstruir els eixos fonamentals d’aquest patrimoni podria servir per pensar les bases d’una cultura compartida. I, al mateix temps, per relativitzar els mites eurocèntrics. Una mobilitat més gran de les idees pot fer avançar culturalment Europa. No es tracta de buscar una identitat europea, es tracta de crear espais d’interrelació real. L’Escola Europea d’Humanitats vol ser una contribució a superar aquests dèficits.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.