Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Joan Boronat/Catalunya Cristiana) Transcorreguts 1.300 anys del martiri de sant Fructuós, bisbe, i Auguri i Eulogi, diaques, cremats vius a l’amfiteatre de Tarraco, durant la persecució romana als cristians, han arribat a Tarragona unes noves relíquies dels tres protomàrtirs, procedents de Sant Fructuós de Capodimonte, a la Ligúria, el lloc on es conserven les despulles d’aquests sants tarragonins, les quals van ser transportades allí l’any 714 pel bisbe sant Pròsper, per tal de preservar-les de possibles profanacions arran de la invasió sarraïna.

Posteriorment, aquestes relíquies ara rebudes seran dipositades a la capella que s’està bastint a la seu de la Conferència Episcopal Espanyola a Madrid. Cal ressaltar que les primeres relíquies les va portar a Tarragona l’any 1959 el cardenal Siri, aleshores cap d’aquella històrica arxidiòcesi genovesa, tan lligada a la tarragonina.
 
En aquesta ocasió, el pelegrinatge del cor i orquestra dels Amics de la Catedral de Tarragona durant els dies 14, 15 i 16 de maig a Sant Fructuós de Capodimonte, encapçalats pel seu director, Mons. Miquel Barbarà, que a la vegada és el degà-president del Capítol, i pel president de l’entitat, Hilari Alfaro, han estat els artífexs de «tornar a terres d’Hispània» aquests fragments dels sants màrtirs.
 
L’ambaixada tarragonina va pregar davant les relíquies dels sants bisbes i diaques, la memòria dels quals és molt venerada en diversos indrets de l’arxidiòcesi de Gènova. El moment més emotiu del pelegrinatge es va produir quan Mons. Ruggero Dalla Mutta, director de l’Ofici Litúrgic Diocesà de Gènova, en nom del cardenal Angelo Bagnasco, arquebisbe de Gènova i president de la Conferència Episcopal Italiana, va lliurar solemnement les relíquies a Mons. Barbarà, el qual, en nom de l’arquebisbe, Jaume Pujol, va donar les gràcies per la donació «tan important per a Tarragona».
 
El cant dels Goigs de sant Fructuós va rubricar aquest moment inoblidable. Cal dir que les relíquies es guarden en una petita capseta de plata i que van acompanyades per l’autentificació original signada l’any 1888 per l’aleshores arquebisbe de Gènova, Mons. Salvatore Magnasco, la qual cosa és un valor afegit a la donació.
 
El dilluns 17 de maig, en un senzill acte celebrat al saló d’actes del claustre de Sant Pau del Seminari Pontifici de Tarragona, Mons. Miquel Barbarà, després d’un breu i sentit parlament, va entregar les venerables relíquies a l’arquebisbe Jaume Pujol el qual, força emocionat, va manifestar la seva joia «de rebre les restes del meu gloriós antecessor i dels seus diaques, els nostres protomàrtirs Fructuós, Auguri i Eulogi».
 
El prelat va afegir que havia sol·licitat aquestes relíquies perquè fossin dipositades a la nova capella que s’està construint a la seu de la Conferència Episcopal Espanyola a Madrid, on es veneraran les de dotze bisbes de diferents èpoques i llocs d’Espanya, simbolitzant les arrels apostòliques. En primer lloc hi figurarà sant Fructuós, «el primer bisbe conegut de les terres hispàniques».
 

Un cop signada l’acta de lliurament, els assistents van venerar les relíquies, mentre s’entonaven els goigs dels sants màrtirs, per part dels membres del cor i orquestra dels Amics de la Catedral, testimonis d’excepció dels dos històrics esdeveniments.

 

Joan Boronat. Text publicat a Catalunya Cristiana.