Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

 

(Carme Munté/ Catalunya Cristiana). Entrevista al cardenal arquebisbe de Barcelona Lluís Martínez Sistach.
 
Vostè ha acompanyat el cardenal Tarcisio Bertone al llarg de la seva estada a Catalunya. Quina és la impressió que el secretari d’Estat del Vaticà s’ha endut de la terra i l’Església catalana?
El cardenal Bertone s’emporta una impressió molt bona de la seva estada entre nosaltres. La diversitat de celebracions que ha presidit i la manera com s’han celebrat, amb participació, joia i seguint un bon ordre, i l’acolliment afectuós a Barcelona, Montserrat i Igualada han contribuït que el seu viatge hagi sigut molt satisfactori per a ell i molt profitós per a les nostres diòcesis. El mateix cardenal Bertone va manifestar públicament que estava molt satisfet d’aquests dies passats a Barcelona, Montserrat i Igualada. Barcelona i Montserrat no eren desconegudes per al secretari d’Estat, perquè essent bisbe de Vercelli i després cardenal de Gènova ens visitava amb relativa freqüència. Tanmateix aquests dies han estat intensos per viure esdeveniments religiosos i cívics molt importants.
 
Ens pot aportar alguna dada poc coneguda sobre aquesta visita?
El cardenal Bertone va venir acompanyat d’un grup de persones que formen part del seu departament a la Secretaria d’Estat del Vaticà, per poder participar en la beatificació del P. Josep Tous, i sempre s’ha interessat per totes elles, com estaven, què havien visitat, com havien participat en les celebracions. He pogut veure el tracte exquisit que té amb els seus col·laboradors. La seva conversa i el seu tracte el fan molt proper a la gent. En les entrevistes que ha tingut amb les autoritats i els polítics ha aconseguit ràpidament unes relacions de diàleg fluid i d’apropament. Diria que el carisma de sant Joan Bosco, propi de tots els salesians, apareix palesament en el cardenal Bertone i que compagina molt bé aquest tarannà salesià amb les seves importantíssimes responsabilitats de secretari d’Estat, el primer col·laborador del Sant Pare Benet XVI. En aquelles entrevistes, tots han coincidit a agrair al Sant Pare la seva visita a Barcelona el proper 7 de novembre i la disponibilitat per col·laborar en la seva realització en els aspectes que els correspongui.
 
En quin sentit la visita del secretari d’Estat del Vaticà ha servit per preparar la pròxima visita del Papa el 7 de novembre?
Sens dubte, aquesta visita detinguda del cardenal secretari d’Estat ha contribuït a preparar la visita del Sant Pare Benet XVI, del proper 7 de novembre a Barcelona per consagrar el temple de la Sagrada Família. El cardenal Bertone acompanya sempre el Sant Pare en els seus viatges i la seva vinguda ajuda molt a la preparació del viatge apostòlic de Benet XVI a la nostra Ciutat Comtal. Va ser molt interessant la seva visita a aquest temple, captant tota la riquesa artística i religiosa d’aquest monument
patrimoni de la humanitat i la riquesa espiritual del seu arquitecte, Antoni Gaudí. M’ha preguntat per l’estat actual de la causa de canonització del nostre genial arquitecte i ha manifestat un interès especial que es pugui arribar aviat a la seva beatificació.
 
Quin és el missatge que transmetrà al papa Benet XVI?
El cardenal Bertone ens ha dit en diversos moments del seu viatge i m’ha reiterat quan el vaig acomiadar al peu de l’avió a l’aeroport, que immediatament en arribar a Roma transmetrà al Sant Pare els nostres sentiments de comunió, d’afecte i d’adhesió incondicional, que sempre, però especialment en aquests moments, estem al seu costat i l’acompanyem amb la constant pregària de les parròquies i comunitats per tal que el Senyor sigui per a ell el seu consol i la seva fortalesa en el seu servei que presta a l’Església i al món com a successor de l’apòstol sant Pere. També transmetrà al Sant Pare el nostre reiterat agraïment per haver acceptat la invitació de venir a Barcelona per consagrar el temple de la Sagrada Família el proper novembre i que esperem aquesta visita amb molta il·lusió i amb una preparació espiritual i pastoral. Sens dubte que comentarà amb el Sant Pare les seves molt positives impressions, vivències i coneixements que ha tingut de la beatificació del P. Josep Tous i Soler, de la immensa joia i felicitat que han viscut les germanes caputxines de la Mare del Diví Pastor, per la beatificació del seu fundador, la participació activa dels fidels en aquesta celebració a la basílica de Santa Maria del Mar i Montserrat en la vetlla de la Mare de Déu, l’entranyable musical ple de la participació de les escoles de les Caputxines i d’unció religiosa, que es va celebrar com a preparació per la beatificació, i el magnífic concert amb motiu de la inauguració de l’orgue de Montserrat.
 
Vostè també va estar present en la reunió amb el president José Montilla. Què ens pot explicar d’aquesta reunió? Es va parlar del temple de la Sagrada Família?
Es va parlar del temple de la Sagrada Família i de la visita del Sant Pare el proper mes de novembre i també de la realitat social, cultural i religiosa de Catalunya i del servei que l’Església, els cristians i les institucions eclesials presten a la societat de casa nostra.
 
Barcelona i l’Església catalana ocupen un lloc important en l’agenda del Vaticà. Què ho ha fet possible?
Ho ha fet possible la vida i l’activitat d’ahir i d’avui de les diòcesis que tenen la seva seu a Catalunya. A casa nostra hi ha molta vitalitat i hi ha moltes realitats i institucions eclesials al servei de tots els àmbits de la vida de les persones i de la societat: espiritualitat, evangelització, educació, hospitals, residències de gent gran, pobresa i marginació, cultura, mitjans de comunicació, etc. Aquestes visites les fan possible per exemple les dues beatificacions que hem celebrat el mes de gener amb la presència de l’arquebisbe Angelo Amato, prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, i ara aquesta del P. Josep Tous que el cardenal Bertone ha presidit, el treball cultural d’institucions d’Església, com la Fundació Joan Maragall pel diàleg entre fe i cultura, l’octubre vinent la Trobada Internacional per la Pau organitzada per la Comunitat de Sant’Egidio que està present a casa nostra, i així podríem seguir fins a l’esperada amb il·lusió visita del Sant Pare Benet XVI per consagrar el temple de la Sagrada Família, aquest monument únic en el món i que el nostre poble ha estat capaç d’aixecar com una lloança a l’obra de la creació i de la redempció de Déu i una ICONA de la Sagrada Família de Natzaret i de la família de Déu i de la família dels pobles del món. Amb motiu d’aquesta entrevista desitjo reiterar al cardenal Bertone el meu agraïment i el de tota l’arxidiòcesi i diòcesis que tenen la seva seu a Catalunya per la seva generosa visita que ens ha ofert aquests tres dies i que han estat un autèntic do de Déu.
 

Carme Munté. Text publicat a Catalunya Cristiana.