Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

El record agraït de dos religiosos difunts que han dedicat bona spart de la seva vida a l’atenció als més pobres, Joan Lluís Casanovas i Josep M. Pañella, va centrar el 20 de març passat la trobada que el Secretariat de Marginació de l’arquebisbat de Barcelona organitza cada any per als voluntaris que treballen en el quart món. Tots dos, amb la seva vida, han estat testimonis eloqüents d’amor entre els més desfavorits, cadascú des de la seva realitat. El religiós lassal·lià Joan Lluís Casanovas ha estat des de la seva fundació l’alma mater de l’escola Cintra, una realitat educativa admirable en favor dels nois del carrer del barri del Raval. Per la seva banda, el jesuïta Josep M. Pañella ha estat cofundador d’Arrels, sempre al costat dels sense sostre, i rector de l’emblemàtica parròquia de Santa Maria de Bellvitge.
 
Amb la presència d’un nombrós grup de voluntaris de realitats ben diverses, la trobada es va iniciar amb la ponència de Mn. Josep M. Fisa, delegat episcopal de Justícia i Pau i impulsor de diverses iniciatives solidàries a favor del quart món. El punt de partida era ben engrescador: «L’espiritualitat del voluntari.» «Hem escollit fer-nos presents en un món del dolor i de patiment, des d’una forta i compromesa voluntat de servei, i això ens demana necessàriament viure amarats d’una certa mística o espiritualitat», va començar dient Fisa. I va afegir: «L’espiritualitat del voluntariat ens buida de nosaltres mateixos, ens fa créixer i ens universalitza. La mística del voluntari alimenta la passió de caminar amb l’altre cap a una llibertat més gran.»
 
Després de rellegir la paràbola del bon samarità i proposar-la com a model d’apropament a la realitat sofrent, el delegat episcopal de Justícia i Pau va repassar els trets Essentials del voluntari per tal de mantenir-se fidels a l’esperit de Jesús: compromís amb la justícia, creativitat, capacitat de fer xarxa i col·laborar amb els altres, empatia amb les persones i realitats sofrents, coratge davant de les adversitats, amor que no crea dependència ni cau en paternalismes…
 
«Voluntariat indispensable»
Com a signe de la importància que dins de la pastoral diocesana es vol donar als voluntaris que treballen pel quart món, també es va fer present en la jornada el cardenal Lluís Martínez Sistach. L’arquebisbe de Barcelona va agrair insistentment la seva tasca solidària a favor dels més desfavorits: «El vostre voluntariat és indispensable. Esteu fent un treball molt preuat. La caritat, que vosaltres viviu en el món de la marginació, és una de les dimensions cabdals de l’Església.» En un pla més reivindicatiu, el cardenal Martínez Sistach va aprofitar també per criticar el fort intervencionisme actual de les administracions, que fins i tot arriba a dificultar l’exercici de la solidaritat: «Què seria de Barcelona sense vosaltres? Seria una ciutat encara més pobra… Continueu fent el bé perquè és una manera privilegiada de glorificar el Pare del Cel.» I va acabar dient: «El vostre lliurament als altres a través del voluntariat contribueix i realitza la vostra santedat, que és la principal vocació cristiana.»
 
La Jornada, que va tenir lloc al col·legi de les Teresianes de Ganduxer, va comptar també amb una taula rodona de testimonis entre els pobres i amb la projecció de la pel·lícula The Visitor, que va donar bones raons per continuar treballant a favor dels més desvalguts. El delegat de Pastoral Social de l’arquebisbat de Barcelona, Mn. Josep M. Jubany, tot i trobar-se convalescent d’un tractament mèdic, va presidir durant tot el dia la trobada i va agrair la presència de més d’un centenar de persones. «Enmig d’aquesta forta crisi econòmica —va dir als assistents— nosaltres volem escoltar el clam dels oprimits. Des de la compassió i la misericòrdia, volem ser al costat del cor dels qui més pateixen.»

Samuel Gutiérrez. Text publicat a Catalunya Cristiana.