Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Curcó) Arbeca, a la diòcesis de Tarragona, va començar el 13 d’agost la seva Festa Major, homenatjant a qui va ser el seu alcalde i metge, el beat Marià Mullerat en el dia de la seva festa. Aquest metge i beat, va exercir la medicina també a les Borges Blanques i la Floresta, a la diòcesi de Lleida, on se celebra la seva memòria.

L’acte central fou la celebració de la missa a la parròquia de Sant Jaume d’Arbeca, als peus de l’impressionat retaule dedicat a l’apòstol, obra de l’escultor Jaume Perelló. A l’església s’aplegaren unes vuitanta persones, totes elles amb la mascareta preceptiva pel coronaviris i respectant la distància recomanada. La família del beat, encapçalada per la seva filla Adela Mullerat resident a Lleida, acompanyada pels seus fills, nets i nebots, assistiren a la que era la missa de la segona festa del Beat celebrada a Arbeca, coincidint amb el 84è aniversari del seu martiri, ocorregut el 13 d’agost de 1936.

El rector d’Arbeca Lluís Noguero va evocar en la seva homilia la vida i testimoni de Marià Mullerat, recordant que havia estat alcalde des 1924 al 1930: “En aquest període, alterna les responsabilitats municipals amb les de metge titular. Era molt respectat i va treballar a favor d’una convivència en pau entre els seues convilatans, impulsant accions de progrés en els diferents àmbits, també en el religiós”.

El rector explicà com el beat Mullerat no tingué por de morir per Crist i els germans. Feu memòria d’aquell 13 d’agost de 1936, quan el metge d’Arbeca va ser tret violentament del seu domicili i juntament amb cinc detinguts més, va ser portat “al Pla”, a uns 3 quilòmetres de distància del poble, on va ser mort per odi a la fe. Tenia 39 anys. En aquest indret hi ha una creu de pedra que recorda el lloc del martiri. Anys més tard el poble li va dedicar el carrer Alcalde Mullerat, el mateix con va viure la família Mullerat. La seva causa de beatificació va ser oberta l’any 2003 i fou finalment beatificat a la catedral de Tarragona, el 23 de març de 2019.

Finalitzada la missa, la família i tost els assistents van traslladar-se fins la capella dels Sants Metges Cosme i Damià, erigida per la família Mullerat als anys 40, on hi ha un quadre amb la fotografia de l’alcalde, metge i ara beat Marià Mullerat. Allí es va fer u una pregària, tot demanant la seva intercessió per la eradicació del la pandèmia: “Que el metge Mullerat ens alliberi d’aquesta malaltia i ens curi a tots”, va dir el mossèn d’Arbeca.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.