Vés al contingut
Catalunya Religió
aplec Mas Claret

Claretians En el marc de la celebració del 175è aniversari de la fundació de la congregació dels Missioners Claretians, aquest diumenge 17 de setembre ha tingut lloc l’aplec del Mas Claret. En una tarda assolellada i en aquest indret envoltat de pins com és el Mas Claret, un grup de gairebé 100 persones, de diferents indrets de Catalunya, s’ha reunit per honorar els màrtirs claretians assassinats durant la guerra civil espanyola de 1936.

L’acte ha començat amb un viacrucis que, cada any, recorda alguns dels més de 200 màrtirs claretians, alguns d’ells ja beats. Enguany han estat els pares Joan Blanch Badia, Joan Codinach Espinalt i Miquel Codina Ventanyol; els germans Josep Casals Badia, Isidre Costa Homs i Miguel Facerías Garcés; a més a més d’un pare de família.

Tot seguit, al lloc del martiri, s’ha celebrat l’eucaristia presidida pel claretià Juan Carlos Martos, de la comunitat de Vic. Han concelebrat 12 preveres, alguns d’ells missioners claretians que exerceixen el seu ministeri pastoral al Japó o l’Índia, així com el rector de la parròquia Sant Pere dels Arquells, terme al qual pertany el Mas Claret.

Al començar l’eucaristia s’ha recordat de manera explícita els màrtirs assassinats al Mas Claret, amb fotografies de tots ells que s’han dipositat davant l’altar juntament amb espelmes, al mateix temps que es deia en veu alta el seu nom i la data de naixement. És en aquest indret del Mas Claret on es va assassinar el màrtir més jove d’Espanya, Nicolás Giménez, de tan sols setze anys.

Martos ha reflexionat sobre dos fets que poden donar-se entorn dels màrtirs. Un, la temptació d’oblidar-los, seguint el tarannà de la societat que, primer dona mort al cos, i més tard dona mort a l’esperit relegant-los a l’oblit. I segon, un desafiament que compromet a recordar-los i donar a conèixer el seu martiri. Els màrtirs van morir a conseqüència de predicar l’Evangeli, per això la vida dels màrtirs humanitza i són llevat d’amor vers tothom. I ha expressat un desig “Que continuï sent tasca de tots conservar viu el record dels nostres màrtirs”.

No ha faltat el capítol d’agraïment a tots aquells que han fet possible l’aplec, que, malgrat que hagin passat 87 anys dels fets, es continuen trobant any rere any per honorar el record dels màrtirs. I, una vegada més, s’ha convidat els assistents a participar en l’aplec del pròxim any que, com sempre, tindrà lloc el tercer diumenge de setembre.

En acabar l’eucaristia ha tingut lloc una estona de convivència tot compartit un refrigeri abans d’emprendre el viatge de tornada.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.