Vés al contingut
Catalunya Religió
igualada-papa
Fotografia: Marc Castells.
Galeria d'imatges

CR/ACNL'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha tingut l'ocasió de saludar aquest dimecres al papa Francesc en finalitzar la seva audiència al Vaticà. "És un honor poder ser rebut pel Sant Pare", ha dit Castells en un missatge que ha difós per les xarxes socials després de la trobada. Castells ha fet entrega d'una rèplica del vestit que sant Ignasi de Loiola va adquirir a Igualada ara fa 500 anys.

En el moment del lliurament, Castells ha estat acompanyat d'una delegació de la ciutat d'Igualada. El papa Francesc s'ha mostrat encuriosit per la tècnica utilitzada i ha valorat la feina feta des d'Igualada. De la seva banda, Castells s'ha mostrat molt satisfet de la rebuda. Per a ell, la trobada amb el pontífex, "en nom de totes les igualadines i igualadins", també ha servit per recordar que Igualada és "una ciutat de pau".

https://twitter.com/marccastells/status/1572513330056794122

Unes espardenyes, un bastó i un sarró de pell

Està documentat que fa 500 anys Sant Ignasi de Loiola va passar per la ciutat d'Igualada camí de Montserrat, on es va desprendre de l'armadura i l'espasa, i va canviar el seu vestit de cavaller per un hàbit de sac, símbol del pelegrí. Tal com explica ell mateix a la seva autobiografia, el vestit l’havia comprat dies abans a Igualada, que en aquella època ja era una ciutat teixidora, juntament amb unes espardenyes.

Cinc segles després, la ciutat ha reproduït aquella vestimenta amb l'ajuda de professionals, empreses i artesans del sector a Igualada. L'Ajuntament va encarregar al Museu Tèxtil de Terrassa un informe i també s'ha fet un minuciós treball historiogràfic amb l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, el Museu de la Pell d’Igualada i l'àrea de cultura de l’Ajuntament d’Igualada. Arran de l'estudi de materials i patronatge de l'època, es va concloure que la vestimenta de pelegrinatge estava formada per un sac. És a dir, una túnica feta de drap burell i un conjunt de complements format per unes espardenyes, un bordó de fusta o bastó amb una carabassa petita a dalt de tot i un sarró de pell.

El valor del tèxtil a l'Anoia

Amb aquesta reproducció, tant el consistori com les empreses de la ciutat han volgut posar en relleu que Igualada continua essent, com fa 500 anys, "una vila de referència del tèxtil català i del sud d'Europa".

De fet, actualment, Igualada té un dels clústers tèxtils de referència al sud d'Europa. Segons un informe de mapeig del sector elaborat per la Fundació FITEX el novembre de 2021, a l'Anoia hi ha en actiu 104 empreses del sector tèxtil-confecció que ocupen a 918 professionals i sumen una facturació de 140 milions d’euros, fet que suposa el 27% de la indústria de l’Anoia. Si hi sumem el cuir, el sector manufacturer arriba a ocupar prop de 1.500 professionals i genera una facturació agregada de 220 milions d’euros a Igualada i comarca, fet que el converteix en el primer sector industrial del territori i una palanca essencial en el desenvolupament econòmic de la comarca.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.