Dia:  Diumenge, 25 de juliol
Hora:  de 9:00 a 19:45
Lloc:  Lleida
Organitza:  Agrupació Ilerdenca de Pessebristes
Lleida, Lleida
Festa

Festa dels Fanalets de Sant Jaume, a Lleida

Acrivitats des del divendres 16 fins diumenge 25

L'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, tot i el desig de recuperar en aquest juliol de 2021 la Festa i Romeria dels Fanalets de Sant Jaume suspesa l’any passat per la pandèmia, atenent les mesures sanitàries encara vigents, s’ha vist obligada a hores d’ara a suspendre per segon any consecutiu la celebració de la Romeria dels Fanalets, que tradicionalment la ciutat de Lleida celebra el vespre del 24 de juliol, vigília de la festa de l’apòstol.

Tot i aquesta suspensió, s’ha preparat un Programa d’Actes amb la voluntat de recuperar, si no plenament, almenys en una bona part les activitats que tot els anys veníem programant amb ocasió de la Festa i Romeria dels Fanalets de Sant Jaume.

Així, cal destacar la recuperació del Concurs de Fanalets en la seva LXXIX edició i l’Exposició de Fanalets a la capella del Peu del Romeu, on s’exposaran tots les treballs presentats al Concurs.

Pel que fa a l’Eucaristia de la festa de Sant Jaume el diumenge 25 de juliol i commemoració de l’Any Sant Compostel·là, degut a la reduïda capacitat de la capella del Peu del Romeu, s’ha previst celebrar-la a la Catedral, on es traslladarà la imatge de Sant Jaume dels Fanalets.

Des de l'organització esperen que el proper any 2022, es pugui celebrar amb tota normalitat la Festa i Romeria dels Fanalets de Sant Jaume, que ha estat inscrita en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, confiant que ja es pugui fer aleshores amb la declaració de Festa Tradicional d’Interès Nacional.

Més informació: https://www.bisbatlleida.org/sites/default/files/Programa%20Festa%20Fanalets%20Sant%20jaume%202021.pdf

 

ENCÉN EL FANALET DE SANT JAUME I PENJA’L AL BALCÓ*

Fem un crida als lleidatans per a que a l’igual que l’any passat el vespre-nit del 24 de juliol, encenguin el seus fanalets i els pengin als seus balcons o finestres, com a símbol d’una de les festes més singulars i originals de la nostra Ciutat, inscrita en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. *A la capella del Peu del Romeu podreu adquirir els Fanalets de Sant Jaume.

 

Activitats dels dies 24 i 25

Dissabte 24

  • Durant tot el matí: Diversos membres de la junta directiva de l’Agrupació, aniran a les Residencies de Gent Gran de la nostra ciutat que tant han patit durant la pandèmia, per tal de lliurar-los-hi un Fanalet de Sant Jaume, com a símbol festiu i lluminós de la Festa.
  • 11 matí: Visita guiada a la Seu Vella dedicada a l’apòstol i al Camí de Sant Jaume, a càrrec de Joan Ramon González, president de l’Associació d’Amics de la Seu Vella.
  • 5 tarda: Obertura de la Capella del Peu del Romeu, per rebre la visita dels infants i lleidatans que vulguin homenatjar amb els seus fanalets a Sant Jaume.
  • 6 tarda: Projecció per Youtube dedicada de la Festa i Romeria dels Fanalets de Sant Jaume 2019, a càrrec de JaumedeLleida. Enllaç: https://youtu.be/IOiZBUccfqY
  • 7 tarda: Ofrena dels seus artístics fanalets a Sant Jaume, a càrrec dels Mestres Fanalers.
  • 7.30 tarda: Benedicció de fanalets i pregària a Sant Jaume, a càrrec del consiliari de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes Mn. Vicenç Alfonso. Cloenda amb el cant “Sant Jaume ve de Galícia....”

Diumenge 25 de juliol, festa de Sant Jaume

  • 9 matí: Obertura de la capella del Peu del Romeu. MISSA A LA CATEDRAL DE LLEIDA AMB LA IMATGE DE SANT JAUME DELS FANALETS
  • 12 migdia: Concelebració Eucarística en honor a Sant Jaume, presidida pel bisbe de Lleida Mons. Salvador Giménez Valls, amb la presència a la Catedral de la imatge de Sant Jaume dels Fanalets. Solemnitzarà el Petit Cor de la catedral de Lleida, dirigit pel Mestre de Capella Mn. Joaquim Mesalles. La Missa serà aplicada en sufragi dels socis pessebristes difunts traspassats darrerament i per tots els difunts que han mort pel Coronavirus a la ciutat de Lleida. A la celebració assistirà la junta directiva de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes i la Junta, Pubilles i Hereus del barri de Jaume I. Cloenda amb el cant dels “Goigs en Lloança a Sant Jaume” i retorn de la imatge de Sant Jaume dels fanalets a la capella del Peu del Romeu.
  • 6 tarda: Projecció per Youtube dedicada a la representació escènica “Sant Jaume ve de Galicia” pel Grup TOAR, a càrrec de Jaume de Lleida. Enllaç: https://youtu.be/IOiZBUccfqY.