Vés al contingut
Catalunya Religió

(Joan-Enric Vives / La Vanguardia) La Catedral de Tarragona acollirà dissabte, dia 8, l’ordenació del nou arquebisbe metropolità de Tarragona, monsenyor Joan Planellas i Barnosell, un gironí de 63 anys, doctor en teologia i professor, actual degà de la Facultat de Teologia de Catalunya i rector de diversos pobles petits de l’Empordà. Fa un mes fou elegit pel Sant Pare Francesc com a nou arquebisbe de Tarragona, successor de monseyor Jaume Pujol i Balcells que ha servit durant quinze anys aquella arxidiòcesi i que dissabte se n’acomiadava. De tot en donem gràcies a Déu i ens encomanem des d’ara al nou pastor pel ministeri apostòlic que és cridat a exercir entre els germans de l’arxidiòcesi metropolitana de Tarragona. Caldrà que també es dediqui a enfortir la comunió que hem de viure les diòcesi amb seu a Catalunya i a portar pau, diàleg i fraternitat a tots els ciutadans del nostre país.

Valorem i intercedim pel servei de comunió interdiocesana entre les deu Diòcesis amb seu a Catalunya, que formem la Conferència Episcopal Tarraconense, que per dret presideix l’Arquebisbe de Tarragona. També cal una nova empenta de presència evangelitzadora i de cooperació interdiocesana, en una societat catalana cada vegada més interrelacionada. Es tracta de reafirmar la nostra voluntat de servir amb amor i comunió el que ha estat una unitat pastoral que formem ara aquestes deu diòcesis amb seu a Catalunya, l’arxidiòcesi de Barcelona amb les seves dues sufragànies (Terrassa i Sant Feliu de Llobregat), i l’arxidiòcesi de Tarragona amb les seves sis (Girona, Lleida, Solsona, Tortosa, Urgell i Vic), especialment si volem continuar fidels al que l’Esperit Sant ens va fer descobrir a través del Concili Provincial Tarraconense de 1995.

Acceptant les sorpreses de Déu, hem de creure que és Jesucrist qui, per l’Esperit Sant, continua guiant la seva Església. És Ell el primer interessat a fer-la lluminosa i sempre jove enmig del món i Ell ja sabrà ajudar-nos amb la fortalesa de l’Esperit Sant, perquè els descoratjats reprenguin l’alè i sigui la fe la nostra força. Tenim molta feina evangelitzadora i de servei caritatiu al davant: estem cridats i compromesos a ser Església samaritana, enviada a les perifèries, que afavoreix la cultura de l’encontre i el diàleg social, sempre al costat dels pobres i al servei de l’anunci de l’Evangeli de Jesús. Ho hem de fer amb confiança i amb inventiva! Els reptes de l’Església a Catalunya, a Espanya i a Europa són molts i variats. El perill és agafar por, recels o desànims. Cal la confiança i el coratge que brollen de la fe en Crist Ressuscitat. Hem de saber convertir aquests reptes en oportunitats d’engrescament per a la missió, com a cooperadors del Regne de Déu i portadors de la seva salvació a tots.

Les esglésies de Catalunya acollim amb afecte especial el nou arquebisbe metropolità. Joan Planellas que ara és posat al davant dels germans perquè guiï l’arxidiòcesi de Tarragona i presideixi les reunions dels Bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense. Encomanem-lo perquè sigui imatge viva de Jesucrist, el bon pastor. Estem convençuts que Déu acompanya el camí de la seva Església i el fa evangèlicament eficaç. Ell suplirà les nostres mancances i farà arribar un devessall de gràcia i de consol a totes les Esglésies que fem camí a Catalunya.

Joan-Enric Vives, arquebisbe d’Urgell i secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.