Vés al contingut
Catalunya Religió
aco-12e-consell-00
Fotografia: Jordi Romero.
Galeria d'imatges

ACOLa militància de l’Acció Catòlica Obrera (ACO) ha revisat i aprovat un nou Document d’Identitat i Carta Econòmica.  Aquests documents refermen el compromís de l'ACO per viure "seguint l’estil de vida de Jesús i compartir-lo amb les persones que, per les seves condicions de treball, viuen marcades per la precarietat, una realitat en creixement en el món obrer actual". Així, doncs, els documents s’han posat al dia, en una societat i en un moviment que han canviat. Això s’ha fet en el marc del XII Consell que l’ACO ha celebrat al Casal Sant Martí de La Salle a Veciana, del 18 al 20 de novembre amb el lema 'Sembrem grans de mostassa avui'.

El nou consiliari general del moviment, Pepe Rodado, durant l’eucaristia que va cloure el Consell, ha fet referència al lema d'enguany: "El gra de mostassa s'ha d'enterrar perquè doni fruit, nosaltres som el gra de mostassa". "La nostra espiritualitat és l’encarnació, enterrant-nos i compartint amb els nostres companys", ha afegit. Precisament, diumenge coincidint amb la festivitat litúrgica Jesucrist Rei de tot el món, Rodado ha recordat que "seguim un rei molt especial que s’identifica amb la creu, avui hem de mirar els crucificats del món del treball".

A banda d’aquests dos documents, s’ha decidit les línies d’actuació que orientaran el treball dels propers quatre anys: militància, participació i sentiment de pertinença; l’espiritualitat d’ACO; i acció, compromís militant i evangelització a l’ACO. Aquesta darrera línia s’han prioritzat tres reptes: vetllar per la qualitat del compromís militant, aproximar l'ACO a col·lectius vulnerables i organitzar una acció profètica per a tot el moviment periòdicament.

Aprovació de documents

El treball principal durant els dos dies de Consell ha estat aprovar l’Informe de gestió 2017-2022 i discutir les esmenes als documents proposats per les Comissions de treball. S’han aprovat tres resolucions per abordar un procés de reflexió-formatiu sobre els conceptes 'classe obrera' i 'acció catòlica' i facilitar la participació dels grups de més edat.

La presidenta de la Mesa del Consell, Paquita Montaner, ha parlat de les conclusions que s'han extret: "Hem arribat a bon port aprovant molts temes, però falten mans per fer-ho, ens cal corresponsabilitat". En aquest Consell ja s’ha incorporat a ple rendiment el nou president de l’ACO, Jordi Soriano, que va resultar escollit a la darrera Jornada General el 12 d’octubre passat i que comparteix el servei amb la presidenta, Rocío Elvira.

Protagonisme de les diòcesis

Delegats provinents dels grups de les diòcesis catalanes i de Madrid, Orihuela-Alacant i Còrdova, s’han desplaçat expressament per participar en el Consell i han pogut explicar algunes accions col·lectives. És el cas de la Revisió de Vida Oberta que fan a Madrid, un mètode que s’ofereix a persones que no coneixen el moviment i fins i tot poden ser no cristianes. Una de les participants d'aquest grup de Revisió de Vida Noelia Benito, ha parlat sobre el grup: "Oferir de manera humil i senzilla aquest mètode que estimem ens fa sortir de la nostra zona de confort i arribar a altres". "Els participants agraeixen tenir un espai on revisar la vida amb d’altres i molts demanen tornar a participar en la següent convocatòria", ha afegit.

Per la seva banda, militants de la diòcesi de Còrdova van compartir la seva experiència d’acompanyar treballadores vaguistes del sector de la neteja dels hospitals de la ciutat en les seves reivindicacions per un treball digne. Altres militants van recordar diferents implicacions en espais transformadors eclesials com Dones Alcem la Veu, Revuelta de Mujeres en la Iglesia o altres espais civils com les plataformes antidesnonaments, per la defensa de les pensions, per l’educació i la salut pública, l’acollida de refugiats, les cooperatives de consum responsable… 

Àmplia participació dels grups i representació institucional

Durant els dos dies en què s’ha celebrat la dotzena edició del Consell han passat una vuitantena de militants de l’ACO i consiliaris. El nombre de convidats també ha estat molt ampli com el director del departament de Pastoral del Treball de la Conferència Episcopal, Antonio Javier Aranda; la presidenta del Moviment de Treballadors Cristians Europeu (MTCE), Olinda Marques; el coordinador general del moviment germà LOC-Portugal, Américo Monteiro; el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Carles Armengol; la referent de comunitats cristianes de l’oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Forteza; la responsable de representació del moviment germà GOAC, Èrika Fabregat; els secretariats de la Juventud Obrera Cristiana i de la JOC Nacional de Catalunya i les Illes; la directora del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya, Mercè Solé o el responsable de Pastoral Obrera de la diòcesi de Terrassa, Pere Pérez.

La presidenta de l’MTCE s'ha felicitat que el setembre de l’any 2023 Barcelona i l’ACO seran amfitriones de l’Assemblea i el Seminari que organitzarà el moviment europeu. Per la seva banda, Armengol ha subratllat que "la primera política social és el treball digne per tothom, per això la importància".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.