Vés al contingut
Catalunya Religió
8-consells-fobia-social
Fotografia: La Salle.

LA SALLE Una fòbia és la por a tenir por, una por desmesurada i irracional. En cas de la 'Fòbia Social' és la por a trobar-se en una situació social o d’interacció amb altres persones. Des de La Salle Bonanova, donen una sèrie de consells per ajudar a superar la fòbia social tant pels més menuts com pels adolescents.

Aquesta por pot consistir a passar vergonya a no ser acceptat pels altres, ja que tenen una tendència a creure que tothom els mira i parla d’ells de forma negativa, i això els afecta donat que pels infants i especialment els joves, l’opinió dels altres, és molt important.

Aquesta fòbia és un dels problemes psicològics més habituals en l’adolescència, i és per això que convé tractar-la de forma adequada per tal que no tingui conseqüències greus més endavant.

En adolescents se sol detectar quan es preocupen excessivament abans d’anar a un esdeveniment social, entre d'altres

Normalment, la fòbia social se sol detectar per primera vegada quan els infants pateixen enrabiades, ploren, s’aferren, es bloquegen o es neguen a parlar en situacions socials. Això, els pot portar a negar-se a anar a l’escola o a esdeveniments socials.

En adolescents se sol detectar quan es preocupen excessivament abans d’anar a un esdeveniment social o es preparen en excés abans d’una presentació de classe, així com quan tenen dificultats en integrar-se dins d’un grup d’amics i en conseqüència, s’aïllen.

A banda dels símptomes esmentats, també pot haver-hi: dificultat per concentrar-se, dolors estomacals, trastorn de la son, pèrdua de gana, por a separar-se dels pares, tensió muscular i envermelliment.

Consells per ajudar a superar la fòbia social

Les tècniques de dessensibilització sistemàtica ajuden a fer que de forma progressiva els joves aprenguin a afrontar aquestes situacions millorant la seva autoestima. Són tècniques que consisteixen a fer un escalat de petits objectius diaris, amb l’ajut dels psicòlegs perquè cada dia el jove tingui una experiència positiva a nivell social i a poc a poc vagi recuperant la seva seguretat i el contacte social.

En l’àmbit familiar es pot donar suport amb diferents conductes, com no minimitzar situacions o no comparar amb amics o germans. També és important tenir temps per ells, escoltar-los, igual que respectar el seu ritme, ja que s'ha de ser conscient que ser tímid té coses molt bones com ser observadors, prudents i reflexius. Valorar quins són els seus punts forts, allò que els fa únics i acceptar els fills tal com són i ajudar a treure el millor que tenen; serà clau per donar suport. A més, s'ha de donar opcions de grups socials diferents, apuntant-lo a activitats extraescolars també fora de l’entorn escolar perquè tingui més opcions.

Afrontar progressivament les situacions socials

És important estar alerta quan s’observen símptomes que puguin derivar a l’ansietat social. I consecutivament que es posi en coneixement dels professionals de l’escola i amb psicòlegs experts, per tal d’ajudar els fills a afrontar-ho i revertir la situació.

Afrontar-ho d’una manera progressiva farà que, a poc a poc, vagi agafant confiança amb ell mateix i estigui més obert a encarar nous escenaris socials.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.