Vés al contingut
Catalunya Religió
Pacte Segregació Escolar
Foto: ACN

CR / ACN La Fundació Escola Cristiana de Catalunya –FECC– ha fet pública aquest dimecres una nota de premsa en què reitera el seu compromís amb el pacte contra la segregació escolar. Les escoles d’iniciativa social, afirmen, representen al voltant del 30% del sistema educatiu i escolaritzen un 30% de l’alumnat amb necessitats educatives. Aquestes dades s’han conegut durant la reunió de seguiment del pacte contra la segregació escolar, feta al Parlament aquest dimecres. L’entitat critica que els diners promesos per escolaritzar l’alumnat no arriben i els que sí ho fan tard.

L’informe del Síndic de Greuges exposa que dels 176.000 alumnes amb necessitats educatives especials del curs 2021-2022, 48.534 estaven matriculats en centres concertats d’iniciativa social. La memòria del decret de preinscripció per al curs 2022-2023 preveia 35.492 alumnes amb necessitats socioeconòmiques matriculats en centres concertats. Per això, la FECC remarca que la xifra real, un curs abans, ja era el 117% del previst.

No obstant, l’entitat ha criticat els “incompliments” pel que fa als recursos econòmics que la Generalitat li hauria de traspassar. La memòria del decret de preinscripció es comprometia a una dotació de 83 milions d’euros per al curs 2023-2024, però només se n’han pagat 19,4, un 23% del compromès, segons la FECC. A més, els diners arriben amb retard, ja que els centres encara no han cobrat res aquest curs.

Finalment, han fet la petició de revisar l’import d’aquestes ajudes de l’administració als centres. Un estudi sobre el cost real de la plaça escolar fet per la Sindicatura estableix que cada plaça en un centre concertat val 1.500 euros, però l’ajuda de la Generalitat només cobreix 988 euros. “Si la prioritat són els alumnes vulnerables, la ‘motxilla’ ha de ser suficient”, remarca la FECC.

La Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, ha explicat en l'acte d'obertura de la vuitena reunió de la Comissió de Seguiment de l’acord com la segregació escolar “té un fort arrelament social i una elevada capacitat de reproducció al llarg del temps”. Així, ha destacat la feina feta fins ara, però ha considerat que hi ha alguns aspectes que cal seguir treballant. En aquest sentit, s’ha referit al “problema estructural del racisme” i ha valorat que per assolir la integració de les persones nouvingudes el primer pas és garantir-los una bona formació. Ha indicat que l’escola juga un paper clau i fonamental perquè “l’ascensor social” funcioni de la forma adequada. Així, ha recordat que actualment Catalunya té 1,4 milions d’alumnes, el 40% dels quals són estrangers.

El document que s’ha presentat aquest dimecres ha posat de manifest que mentre el curs 2018/2019 calia (hipotèticament) canviar de centre el 43% de l’alumnat estranger a primària i el 35% a secundària per garantir una escolarització plenament equilibrada, el curs 2023/2024 (desembre) aquesta proporció ha estat del 33% a primària i del 28% a secundària. Així mateix, ha revelat que durant aquest període, el sector concertat ha incrementat més la proporció d’alumnat estranger que el sector públic. Així, a primària ha passat del 8,6% al 14,1% al sector concertat, mentre que en el sector públic, aquesta evolució ha estat del 19,6% al 21,8%. Aquesta reducció de la segregació ha afavorit que la proporció de municipis amb elevats nivells de desequilibri s’hagi reduït a la meitat a primària, del 40,2% al 19,6%, mentre que a secundària ho ha fet del 18% al 3,6%.

Les mesures desplegades des de la signatura del pacte contra la segregació escolar el 2019 han permès reduir un 20% els nivells a tota Catalunya i més d’un 35% en termes intramunicipals. Aquesta és una de les principals conclusions del darrer estudi del Síndic de Greuges, que valora el progrés de l'acord amb Educació, administracions locals i membres de la comunitat educativa i de l'arc parlamentari. El document apunta que s’han aplicat 13 de les 30 mesures previstes. Amb tot, posa de manifest que prop de 250 centres continuen altament guetitzats. La síndica Esther Giménez-Salinas, ha valorat positivament la feina feta però ha destacat la necessitat d'impulsar una segona fase del pacte per combatre la segregació dins dels propis centres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.