Vés al contingut
Catalunya Religió dt. 19/03/2019

(Fundació Escola Cristiana) L’Escola Concertada ha signat aquest dilluns el Pacte contra la segregació escolar promogut pel Síndic de Greuges, al qual també s’hi han adherit el Departament d’Educació, gairebé tots els ajuntaments de més de 10.000 habitants i els grups parlamentaris de Junts per Catalunya (JuntsxCat), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Catalunya en Comú (CatEnComú) i el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC).

El Pacte reconeix explícitament l’infrafinançament del sistema educatiu, de manera que el Servei d’Educació de Catalunya, integrat per centres públics i centres concertats, presenta importants dèficits d’inversió pública per garantir el dret a l’educació en igualtat d’oportunitats. Alhora, afirma que el dèficit de finançament públic provoca que part del servei educatiu que presten els centres s’hagi de finançar per mitjà de les aportacions de les famílies, la qual cosa resulta contradictòria amb el principi de gratuïtat que regeix el nostre sistema educatiu i suposa un important factor de desigualtat, tant en l’accés als diferents centres com també en la configuració dels projectes educatius, condicionats, en part, pel finançament privat de les famílies.

Amb la signatura del pacte, el Departament d’Educació es compromet a portar a terme diverses mesures per afavorir un repartiment més equilibrat de l’alumnat als diferents centres educatius, així com garantir la gratuïtat total de l’escolarització als centres sufragats amb fons públics, evitant les aportacions de les famílies, i per això preveu millorar també el finançament de tots els centres públics i concertats, en funció de la seva coresponsabilitat i amb una aposta més clara per augmentar més els recursos, econòmics i de personal, als centres d’alta complexitat. Per aconseguir aquesta gratuïtat, es preveu crear una comissió d’estudi del cost de la plaça.

Paral·lelament, el pacte també posarà en marxa una comissió que ha d’estudiar altres propostes, com ara la viabilitat d’una possible política d’admissió per quotes en funció del nivell d’instrucció o nivell socioeconòmic dels progenitors, o una altra comissió per analitzar mesures efectives de lluita contra la segregació escolar en municipis amb una forta segregació residencial.

Els signants que representen l’escola concertada són les federacions de titulars dels centres Agrupació Escolar Catalana, Associació Professional Serveis Educatius de Catalunya, Confederació de Centres Autònoms d'Ensenyament de Catalunya i Federació Catalana de Centres d'Ensenyament de Catalunya i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya. També les associacions de pares de la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya i la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes d’Escoles Lliures.

Canal Parlament|Parlament de Catalunya

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.