Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) Aquest divendres al migdia s'ha fet públic el nomenament de Enrique Benavent Vidal com a nou bisbe de Tortosa, seu vacant des del novembre pel trasllat del bisbe Xavier Salinas a Mallorca. Benavent ha estat durant els darrers nou anys bisbe auxiliar de València, diòcesi on ha fet tota la seva trajectòria pastoral. L'entrada oficial a la diòcesi se celebrarà el dissabte 13 de juliol, a les 11 del matí, a la catedral de Tortosa.

Enric Benavent va néixer a Quatretonda –una petita localitat entre de Xàtiva i Gandia- el 25 d’abril de 1959. És doctor en Teologia per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma i va ser ordenat sacerdot per Joan Pau II en el seu primer viatge a Espanya del 1982. A més d’atendre diverses parròquies, va ser formador del Seminari de València, delegat diocesà de pastoral vocacional, director del col·legi major de Burjassot.

Però la seva trajectòria principal l’ha realitzat en l’àmbit acadèmic i el 1999 va ser escollit degà de la Facultat de Teologia de València. El 2004 va ser nomenat bisbe auxiliar de València amb Agustín García-Gasco com arquebisbe. En aquell moment va ser el bisbe més jove d’Espanya. Des de llavors ha continuat la seva tasca docent a la Facultat de Teologia a la que s’ha dedicat principalment.

Des de l’àmbit acadèmic, se’l considera preparat, proper, afable, i que ha exercit el seu ministeri com a bisbe auxiliar amb discreció. Aquest gener, en la presentació del seu darrer llibre “Teología y vida eclesial” deia que la seva publicació "no pretén donar lliçons” i que el Vaticà II “és el que ens marca el camí de l'Església en el moment actual i durant molt temps”. A la Conferència Episcopal Espanyola Benavent és membre de les comissions de Doctrina de Fe i de Seminaris.

Ara Enrique Benavent, arriba a Tortosa amb 54 anys i, per tant, amb possibilitats de recorregut en els relleus de les diòcesis de Catalunya durant els propers anys. Amb el seu nomenament a Tortosa també continua la tradició de nomenar-hi bisbes valencians. Des de l’arribada de Ricard Maria Carles el 1969, tots els bisbes de Tortosa han estat procedents del seminari de Valencia, excepte els sis anys que va estar-hi Lluís Martínez Sistach abans de ser nomenat arquebisbe de Tarragona.

Tortosa és l’únic bisbat de Catalunya que té una part del territori dins de la província de Castelló. El 1957 van passar a bisbat de Sogorb-Castellò bona part de les parròquies que des de l'època de la reconquesta havien format part de Tortosa, però es van mantenir vinculades a la seu tortosina poblacions valencianes importants com Benicarló o Morella.

La presència de bisbes valencians a Catalunya s’ha anat ampliant els darrers anys amb Agustí Cortès a Sant Feliu (2004), Joan Piris a Lleida (2008), a més dels 14 anys que el cardenal Carles va ser arquebisbe de Barcelona (1990-2004). Mentre, de Tortosa en van sortir dos bisbes d’altres diòcesis catalanes -Francesc Xavier Ciuraneta a Lleida (1999-2007) i Romà Casanovas a Vic (2003). Actualment, incloent ara Benavent, tres de les deu seus episcopals de Catalunya les ocupen bisbes formats al seminari de València.

El català és la llengua habitual de Benavent i els darrers anys ha estat algunes vegades a Barcelona convidat per Facultat de Teologia de Catalunya i a les Conferències Quaresmals de la parròquia de La Concepció.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.