Vés al contingut
Catalunya Religió
cr-teologia-mataro

Ramon Bassas –CR “Tot això va començar una mica per casualitat, el 1993. Jo portava els nois als Salesians de Mataró i estava acabant, a més, la carrera de Teologia. Un dels mestres, en Gregorio Gutiérrez, que coordinava els cursos per aturats, em deia que havia de cobrir algunes classes de formació religiosa i que si el podia ajudar. A mi em va fer gràcia, m’hi vaig apuntar, i vam acabar obrint-los”, resumeix en Josep M. Solà sobre els inicis de l’Escola de Teologia del Maresme. Una institució que dirigeix des d’aleshores i que diumenge dia 14 de gener a les 17:45 h celebrarà els seus 30 anys de vida amb un concert a la parròquia de Sant Josep de Mataró, on té la seu l’Escola des de poc temps que comencessin, un cop desvinculada del tot dels cursos per aturats.

“Jo sempre dic que som el quadre d’honor de la teologia catalana contemporània: tots els noms que et puguis imaginar han fet cursos o conferències”, segueix en Josep M. Solà. Van començar molt forts: feien 10 sessions per trimestre, gairebé una cada dijous. Però quan van fer vint-i-cinc anys van decidir abaixar el ritme. Ara fan unes tres o quatre sessions per trimestre, amb possibilitat d’assistir a les activitats que es vulguin, i compten una trentena d’assistents. “No som els seixanta que havíem arribat a ser, però Déu n’hi do”.

“Quan vam començar vam dir als rectors: 'No us venim a demanar quartos, només volem que no ens poseu pals a les rodes'”

En Josep M. Solà, paral·lelament, en acabar la carrera va entrar de professor de religió de l’Institut Alexandre Satorras de Mataró i segueix vinculat a la recerca teològica, ara ja jubilat. Escriu comentaris setmanals de lectures al blog Mirant el text de Catalunya Religió. I fins i tot té algun llibre sobre la Bíblia. De manera que és un director perfecte per trobar els temes i els interlocutors més adients.

En aquest últim trimestre, per exemple, han tractat la qüestió de la pau. Però són també memorables els recents sobre el Credo, un altre sobre les dones a la Bíblia i l’Església o els debats ciència i fe. Aquest trimestre hi haurà un cicle sobre Bíblia i psicologia i en l'últim del curs, un sobre els laics. No paren. A l’agenda de Catalunya Religió els anunciarem.

Oberts a qui vulgui plantejar-se qüestions de fons

Un altre element important de la trajectòria de l’Escola és el rigor. Tant en l’elecció del professorat, “sempre llicenciats com a mínim i sempre experts en la matèria que donen”, aclareix Solà, com en la seva validesa acadèmica gràcies a un acord amb l’ISCREB. “En això va ser molt important la figura de l’Antoni Matabosch, que ens acompanyarà el dia del concert. Quan dirigia l’ISCREB va muntar una mena de xarxa de filials que permetessin estendre els estudis bíblics en diverses parts del país sense haver d’anar a Barcelona”, recorda. Aquesta institució els ofereix també assessorament temàtic i els facilita el professorat quan cal. “N’estic molt orgullós”, sentencia Solà.

I el futur? En Josep M. Solà no amaga que creu que estan baixant les assistències als cursos de temàtica religiosa a tot arreu, a banda de l’edat avançada de la majoria d’alumnes, i que forçosament s’haurà de plantejar millor el model. També creu que el dia que calgui substituir-lo a ell no hi haurà problema: “hi ha gent molt capacitada; ara, els haurem de convèncer”, reconeix.

I té una espina pendent: una vinculació més gran amb les parròquies mataronines. “Quan vam començar vam dir als rectors: 'no us venim a demanar quartos, només volem que no ens poseu pals a les rodes. Per exemple: no feu reunions els dijous'. I alguns van fer com si sentissin ploure”. Sigui perquè d’això fa molt de temps o per altres raons, a Solà li sembla que aquest és un altre dels reptes a plantejar-se amb motiu d’aquest trentè aniversari. El que va començar amb aturats i ara reuneix jubilats (molt actius, això sí), vol obrir-se a qui cregui que val la pena plantejar-se qüestions de fons.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.