Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) La primera beatificació a la catedral de Tarragona inicia el compte enrere. Se celebrarà el 23 de març i es beatificarà un seglar, el metge d'Arbeca Marià Mullerat. Des de l'Arquebisbat de Tarragona han posat en marxa una pàgina web específica amb documents, notícies, vídeos i agenda d'actes previstos per abans i després de la beatificació.

Destaquen un seguit de conferències sobre el beatificat, un viacrucis a l'amfiteatre romà, i una missa d'acció de gràcies posterior a la beatificació al poble on es Mullerat es va establir i va treballar.

L'any 2003 s'obre la causa diocesana per iniciar el procés de beatificació de Mullerat, que l'any 2007 va rebre el decret de validesa per part de la Congregació per a la Causa dels Sants. Dotze anys després, i a l'arxidiòcesi de procedència, qui va ser alcalde i metge d'Arbeca fins al 1930, rebrà la beatificació per odi a la fe.

"Per aprendre medicina Barcelona us va acollir, i la fe que mai declina us marcava un bell camí. Bon treball el cor cisella de fulgors d’eternitat… Tot Arbeca en ple us rebia com a metge i com a amic: quin puntal de bonhomia tant pel pobre com pel ric! A la vida que s’estella, gest ocult, feu caritat… Als dos anys de viure a Arbeca, com a batlle el poble us vol. Fer un servei ja mai no us reca, per donar pau i consol...." Aquestes frases, extretes dels Goigs en lloança del beat Marià Mullerat, amb lletra de Joan Roig i música de Valentí Miserachs, expressen la devoció i fama de Mullerat pels pobles on va exercir de metge.

L’any 1914 va començar la carrera de medicina a la Universitat de Barcelona sent un dels estudiants més actius que recorria, especialment durant les vacances, diversos pobles i ciutats donant conferències sobre temes catòlics i sociopolítics en conformitat amb la doctrina de l’Església. Va obtenir la llicenciatura en medicina i cirurgia a l’octubre de 1921.

A Arbeca va establir la seva llar, i allà, i en diversos pobles veïns, va exercir com a metge. Va pertànyer a l’associació dels Exercicis Espirituals Parroquials, es va inscriure a l'Apostolat de l’Oració i va ser president del grup de la Perseverança de la fe. Animava els malalts greus a rebre els sagraments, assistia als pobres de manera gratuïta i fins els ajudava amb mitjans materials.

L’any 1924 va ser elegit alcalde d’Arbeca, càrrec que va exercir per dos triennis consecutius, fins al març de 1930. Era respectat pels seus conciutadans i va treballar en favor d’una convivència en pau entre els habitants de la vila, i va impulsar el progrés en els diferents àmbits, també en el religiós.

L’any 1931, en proclamar-se la Segona República Espanyola, es va manifestar molt conscient de la gravetat de la situació i del perill que corria la seva pròpia existència, per motiu de la fe que professava en l’àmbit personal i professional. El matí del dia 13 d’agost de 1936 va ser tret violentament del seu domicili. Juntament amb cinc detinguts més va ser portat a «El Pla», a uns 3 quilòmetres de distància d’Arbeca, on va ser mort.

A la web que s'ha creat per a la beatificació també es troben entrevistes a Joaquim Gras, delegat diocesà de la Causa dels Sants, i a Pere Cardona, caputxí i delegat de la Vida Consagrada de l'arquebisbat de Tarragona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.