Vés al contingut
Catalunya Religió
sufisme-bcn-montserrat
Fotografia d'arxiu de la comunitat sufí de Barcelona | OAR.

Abadia de Montserrat La Comissió Ibèrica del Diàleg Interreligiós Monàstic (DIM) i l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), amb el suport de l'Abadia de Montserrat, organitzen del 5 al 7 de juliol el XVII Curs de formació interreligiosa al Monestir de Montserrat. Enguany el curs se centra en el sufisme i comptarà amb la ponència de l'especialista Halil Bárcena. Les inscripcions per participar-hi ja s'han obert i es podran fer fins al 25 de juny.

El curs abordarà "l'enorme riquesa tant espiritual com artística i sapiencial d'un fenomen fèrtil i plural que encara roman molt desconegut", expliquen des de l'organització. Les sessions de Bárcena inclouran diferents temàtiques relacionades amb el món sufí. L'islamòleg parlarà de les diferents formes d'organització sufí; els mètodes i les pràctiques del sufisme, la dimensió artística d'aquesta tradició o els seus aspectes doctrinals.

El curs porta per títol 'Sufisme, l'alquímia del cor'. El terme alquímia s’adapta molt bé al sufisme, donat que el cor, des del punt de vista sufí, és una matèria que pot i ha de ser transformada, igual que el plom ha de transmutar-se en or. Però "referir-se a l’alquímia del cor és el mateix que parlar de la purificació del cor", expliquen des de l'organització del curs. "El sufisme és el cor de l’islam i l’islam del cor, la més pura i refinada destil·lació del missatge alcorànic, una aposta radical per una espiritualitat lliure", diuen. Tanmateix, l’islam és el cor del sufisme.

Estudis islàmics, literatura i intèrpret de flauta sufí

Halil Bárcena és islamòleg, especialista en sufisme. Doctor en filologia àrab per la Universitat de Barcelona amb una tesi doctoral sobre el simbolisme musical del poeta i savi sufí persa Mawlânâ Rûmî. Llicenciat en ciències de la informació, diplomat en llengua àrab i màster en estudis euro-àrabs. Ha realitzat estudis islàmics i de llengües àrab, persa i turca al Marroc, Jordània, Líban, Síria i Turquia, així com de cal·ligrafia àrab i musicologia turca a Istanbul, sent intèrpret de ney, la flauta sufí de canya. Col·labora amb diferents institucions acadèmiques tan espanyoles com tuques.

Director de l'Institut d'Estudis Sufís, de Barcelona, des de 1998, és autor de diferents llibres sobre la mística sufí, entre ells, Sufisme (Fragmenta, 2008) o Perlas sufíes. Saber y sabor de Mevlânâ Rûmî (Herder, 2015). Com a traductor, ha traduït el Dîwân de Mansûr Hallâch tant al català com al castellà (Fragmenta, 2011 i 2021). Com a narrador, ha escrit Històries de Nasrudín (Akiara Books, 2015), que va ser Premi Crítica Serra d'Or de literatura infantil.

El curs té un preu de 300 € que inclou la matrícula i l'estada completa. Els participants s'allotjaran a l'Hostatgeria del Monestir de Montserrat. El dia 5 de juliol tindrà lloc l'obertura del curs, la rebuda i les presentacions. Del 5 al 7 hi haurà les xerrades en horari de 9:15 h a 10:30 h; de 12:15 h a 13:00 h; i de 16:00 h a 17:30 h.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.