Vés al contingut
Catalunya Religió

(Cristianisme i Justícia) L’escriptor i filòsof Santiago Alba Rico (Madrid, 1960) ha estat el protagonista de la conferència d’inici de curs 2020-21 del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia que ha tingut lloc aquest dimarts, de manera telemàtica, on ha sostingut que “cal preservar el valor de les coses”.

Alba Rico, que ha impartit la conferència des de la seva residència a Tunísia a causa de la situació sanitària actual, ha donat resposta a la pregunta “què hem de preservar?”, que titulava l’acte d’obertura del curs.

La resposta per al filòsof és senzilla: cal preservar el valor de les coses. Per això al llarg de la seva ponència ha ajudat a entendre, segons ell, què és el que dóna aquest valor i, per contra, què el debilita. Alba Rico situa l’atenció com a font de valor: “la mirada atenta genera un vincle i es converteix en un imperatiu a actuar”. Citant Simone Weil i la seva interpretació de la paràbola del samarità assenyalava que “els actes que segueixen no són més que els efectes d’aquest gest d’atenció”.

Santiago Alba Rico alertava però que l’ordre econòmic ens manté presoners i no ens permet prestar atenció als altres cossos. Per això fa una crida a “combatre allò que ens impedeix estar atents”. És l’acceleració que imprimeixen l’economia i la tecnologia el que ha fet créixer la distància entre la condició humana i la condició històrica, trencant un equilibri que s’havia mantingut al llarg dels segles, i arribant a un punt en què substituïm els fets per drets: “em preocupa que hem de defensar totes les criatures en nom del dret, perquè no es defensen per si mateixes, per la seva existència, i són extremadament vulnerables”.

El ponent ha recalcat que “la història s'està imposant com una piconadora i l’única manera de preservar la vida passa per establir un nou contracte social en el que hi ha d’estar quasi tot el món”, i preguntat per les condicions de possibilitat d’aquesta transversalitat i del necessari diàleg entre els cristians i les diverses posicions ideològiques, ha afirmat: “em preocupa que l’esquerra, tradició de la que jo provinc, busqui en el cristianisme un enemic fàcil quan el que hi té és una aliat difícil”

A l’inici de l’acte, el director de Cristianisme i Justícia, Xavier Casanovas ha compartit els reptes del centre per aquest curs, durant el qual caldrà treballar en un context d’incertesa i fragilitat: “volem mirar de cara aquesta realitat i oferir recursos per entendre què ens està passant”.

L’àrea teològica del centre, ha avançat el seu responsable Jaume Flaquer, reflexionarà sobre què vol dir teològicament viure en la pandèmia i també sobre la teoria del relligament de la Humanitat, que es descobreix en una comuna vulnerabilitat, i també de la Humanitat amb la Terra.

Sonia Herra, que s’estrena al capdavant de l’àrea social, s’ha mostrat entusiasmada amb les propostes del centre per aquest curs, tot i les dificultats i la presencialitat que ens ha robat la pandèmia. “Al seminari social ens preguntarem si és possible un nou contracte social, en un moment en què sembla inevitable un món més desigual, en el que creix la precarietat laboral”, ha anunciat.

L’àrea d’espiritualitat (EIDES) també compta amb un nou responsable, el jesuïta Pau Vidal. Una renovació que fa visible el canvi generacional en aquesta àrea, que tindrà com a repte “posar en diàleg la tradició de la nostra espiritualitat amb el món contemporani”. 

El centre ha anunciat també la propera renovació del blog, amb més continguts i més multimèdia. L’acte ha estat seguit per gairebé 200 persones en directe.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.