Vés al contingut
Catalunya Religió
Aquí trobareu un resum de tot el viatge de Benet XVI a Barcelona. Una cronologia hora a hora que recull tot el seguiment de CatalunyaReligió.cat de la visita papal a Catalunya. Al recull de notícies també trobareu l'ampli recull de les notícies generades per l'estada del papa.
 
 
(19:20) Benet XVI cap a Itàlia. A les nou arriba a casa.
  
Comiat a l'Aeroport (veure notícia)
 
(19:05) El papa s'acomiada de Barcelona expressant el "gran goig de dedicar la Basílica de la Sagrada Família", i afegeix que l'església de Gaudí i l'obra del Nen Déu "són com dos símbols en la Barcelona d'avui de la fecunditat d'aquesta mateixa fe, que va marcar també les entranyes d'aquest poble". 
 

(18:55) A l'aeroport de Barcelona el rei agraeix l'estada al papa.

 
(18:30) Benet XVI arriba a l'Aeroport on el reben totes les autoritats i un públic animat.
 
(18:10) A Benet XVI només li queda la cerimònia de comiat a l'hangar d'Ibèria. En aquests moments el papa està de camí cap a l'aeroport. Allà serà rebut per les autoritats polítiques. José Luís Rodríguez Zapatero i José Montilla l'esperen.
_______________________________________________________________________ 
 
La visita al Nen Déu (veure notícia)
 
(17:45) Un dels eixos principals del discurs de Benet XVI a l'Obra el Nén Déu ha estat la defensa a la dignitat humana i a la vida.
 
(17:30) El cardenal Sistach ha pronunciat les primeres paraules d'agraïment a l'obra el Nen Déu. El papa ha pogut saludar en persona a molts joves, nens, familiars i monges. Posteriorment un grup d'alumnes ha cantat unes cançons a Benet XVI. En aquests moments el pontífex està pronunciant el discurs.
 
(17:00) El papa ha arribat a l'Obra Benèfico Social del Nen Déu entre banderoles i aplaudiments. Hi ha hagut una dedicació a quatre alumnes que han mort recentment. La trona on seurà Benet XVI va ser utilitzada per Isabel II, Joan Pau II i el rei Joan Carles I.
_______________________________________________________________________
 
(16:30) Després del dinar on hi ha hagut molta cordialitat entre els assistents, el papa està de camí cap a a l'Obra Benefico Social Nen Déu.
 
_______________________________________________________________________
 
Valoració de Lombadi (Veure notícia) 
 
(14:15) Amb tres quarts d'hora de retard, Federico Lombardi ofereix una roda de premsa a la sala d'actes del Centre de Premsa. Assegura que la sensació que s'han endut tant el papa com ell de la Sagrada Família ha estat "extraordinària". Però no només això, perquè a banda del temple la rebuda de Barcelona també els ha fascinat. "Ahir a la nit el papa estava molt content perquè hi havia molta gent esperant-lo a la catedral"
 
_______________________________________________________________________
 
Dinar a l'arquebisbat (veure notícia)
 
(14:00) El Papa i un centenar de cardenals i bisbes dinen al Palau Arquebisbal de Barcelona, mentre el Portaveu del vaticà, Federico Lombardi, ofereix una roda de premsa a Drassanes.
_____________________________________________________________
 
 
(13:05) A la pregària de l'Àngelus, que ha fet una hora més tard del previst, el papa ha encomanat el temple a les famílies, amb el benentès que "tota l'Església, escoltant i complint la seva paraula, es converteix en la seva família", tot afegint que "els pobres han de trobar acollida en el temple, que és la caritat cristiana", en paraules del rector Gil Parés. El papa ha acabat en català, tal i com havia començat la celebració de la Missa, abans de fer la benedicció.
 

_____________________________________________________________________

La Sagrada Família, Basílica (veure valoració)

 

(12:45) El cardenal Martínez Sistach, Arquebisbe de Barcelona, llegeix la butlla papal que promulga la Sagrada Família com a basílica, precedit per un gran aplaudiment. En acabat, el Sant Pare sortirà al portal del Naixement per cantar l'Angelus, mentre el poble romandrà a l'interior del temple cantant "Rosa d'Abril", el Virolai que Mn. Jacint Verdaguer va dedicar a la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya.

_____________________________________________________

La celebració (veure comentari)

(12:00) Immigrants, infants, famílies... Benet XVI ha rebut les ofrenes dels fidels i es prepara per iniciar la darrera part de la Missa, la celebració de l'Eucaristia, que continuarà amb la pregària, amb el gest de pau, la fracció del pa i la comunió, fins que el pa sobrant es recollirà al Santíssim Sagrament. En acabat, s'iniciarà la concesió del títol de Basílica i es resarà l'Angelus davant la façana del Naixement.

(11:40) L'encens, el segon símbol de la dedicació, es crema damunt d'un braser encès pel Sant Pare. Mentretant sis diaques encensen el poble i  les parets del temple. En acabat, s'iniciarà el tercer símbol, el de la il·luminació de l'altar, que serà parat com a taula eucarística i s'hi posaran canelobres. El papa donarà una candela encesa a un diaca.

(11:35) Després de la recitació de les lletanies dels sants, plenes de referències catalanes, el papa inicia el ritual de la dedicació amb una pregària i amb la unció de les partes del temple i de l'altar. Benet XVI s'ha tret la casulla, s'ha posat el gremial i ha ungit l'altar, símbol de Crist. Sistach, Bertone i els 10 bisbes catalans, ara, ungeixen els murs de l'Església i, en acabat, es renten les mans.

_____________________________________________________________________

Homília (veure comentari)

(11:10) El papa ha continuat l'homilia dient que l"afirmació de Déu comporta la suprema afirmació i tutela de la dignitat" de cada persona. Fent referència a la dedicació, la Sagrada Família, Benet XVI ha reclamat mesures econòmiques per a la plena realització de la dona, mesures de l'estat per defensar la família, la sacralitat de la vida dels infants des de la concepció) i l'oposició a totes les formes de negació de la vida humana. Finalment, ja en català, el papa ha conclòs amb el desig que "els pobres tinguin misericòrdia, els oprimits assoleixin la llibertat veritable i tots els homes es revesteixin de la dignitat dels fills de Déu", frase que ha arrencat els aplaudiments finals del poble.

(11:00) Benet XVI creu que "aquesta mola immensa" és un "signe visible del Déu invisible", comparant-la amb la integritat humana. El Papa creu que Gaudí ens convida a superar l'"escissió entre la consciència humana i consciència cristiana". També ho ha identificat amb Jesús "la pedra que suporta el pes del món, que manté la cohesió de l'Església i que recull la humanitat de totes les conquestes de la humanitat".

(10:50) "La diada d'avui és santa, dedicada a Déu, nostre Senyor, no us entristiu ni ploreu... El goig del Senyor serà la vostra força" (Ne 8, 9-11). Han estat les primeres paraules, en català, de l'homilia de Benet XVI. Agraïments i salutacions, record per Gaudí i reconeixement als sants catalans i a l'art del país.

___________________________________________________________________

Inici de la celebració (veure comentari)

(10:45) Lectura l'Evangeli de sant Lluc. L'ha precedit la lectura del llibre de Nehemies i un fragment de la 1ª carta de Sant Pau als cristians de Corint, intercalats pel Salm 18.

(10:30) El poble canta el Glòria en el marc de la "Missa de Angelis", admirada per Gaudí, que serveix de base per aquesta litúrgia i incorpora cants gregorians

(10:20) Les primeres paraules del papa Benet XVI han estat en català. Després, en castellà i finalment la benedicció amb llatí, que clou amb l'aspersió. També s'aspergeixen els murs de l'Església.

(10:15) Sistach ha reivindicat la llengua vernacla, així com també la dedicació de Gaudí i del país, com a precedents d'aquest acte. Fa també una defensa de "la dignitat de la persona, de la vida humana des del seu inici fins a la mort, del matrimoni i de la família, de la justícia i de la pau al món". Parla J. Bonet, arquitecte actual de l'obra.

(10:05) Benet XVI ja és a l'altar disposat a iniciar la Missa de Dedicació de la Sagrada Família. Les primeres paraules són del Cardenal Martínez Sistach.

______________________________________________________________________

(9:35) El papa ha arribat a la Sagrada Família 6 minuts abans del previst. Allà l'esperaven els reis d'Espanya i l'alcalde de Barcelona entre altres personalitats. En aquests moments el pontífex està reunit amb Joan Carles I i Sofia.

_______________________________________________________________________

El papa al carrer (veure notícia)

(9:20) Benet XVI ja ha sortit del palau episcopal dins el papamòbil i es dirigeix cap a la Sagrada Família. Es veu la gent emocionada. El papa arribarà abans del previst a la futura basílica.

(08:15) Els carrers de Barcelona es comencen a omplir de fidels. Des de primera hora del matí les persones que tenen seient tant a l'interior com a l'exterior del temple ja estan ocupant el seu espai. El dispositiu de seguretat està ja en marxa per controlar que no hi hagi cap incident. A banda dels voltants de la Sagrada Família, on ja hi ha milers de fidels també hi ha moltes persones esperant el papa a la plaça de la catedral, des d'on està previst que surti d'aquí tres quarts d'hora. Els pocs trens de Ferrocarrils que circulaven aquest matí, malgrat la vaga, anaven plens de banderes vaticanes.

(07:00) Tot es posa en marxa

_______________________________________________________________________

Benet XVI ja és a Barcelona (Veure notícia)

(21:50) Finalment el papa ha sortit a saludar els joves reunits davant la catedral. Des del balcó del Palau Episcopal de la Plaça Nova el cardenal Martínez Sistach ha dirigit unes paraules i el papa els ha impartit una benedicció mentre no paraven d'aclamar-lo. Al balcó també s'ha vist Benet XVI acompanyat del seu secretari personal, Georg Gänswein, i del coordinador de la visita a Barcelona, Enric Puig. El papa ja dorm a Barcelona.  

(21:43) El papa arriba a l'arquebisbat, saludant des de l'interior del cotxe. És rebut per una colla de joves amb banderes vaticanes. Una guàrdia d'honor dels Mossos d'Esquadra el rep a la porta.

(21:06) El papa aterra a Barcelona. A les nou del vespre ha aterrat a l'Aeroport del Prat. Allà l'esperen les màximes autoritats catalanes, el bisbe de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, i el cordinador de visita a Barcelona, Enric Puig.

(19:10) Benet XVI ja surt cap a l'Aeroport per aterrar a les 9 a Barcelona. A davant de la catedral de Barcelona ja hi ha grups que l'esperen amb la incògnita de si es pararà a saludar els concentrats.

_________________________________________________________________

Benet XVI: "Europa s'ha d'obrir a Déu"

(18:30) Benet XVI ha presidit la missa a la plaça de l'Obradoiro de Santiago de Compostel·la i ha centrat la homília en la reenvangelització d'Europa: "És una tragèdia que a Europa, sobretot al segle XIX, s’afirmés i divulgués la convicció que Déu és l’antagonista de l’home i l’enemic de la seva llibertat". El papa ha demanat que "Europa s'ha d'obrir a Déu". Aquesta ha definit que ha de ser l'aportació de l'Església ja que "No es pot donar culte a Déu sense vetllar per l’home el seu fill i no se serveix a l’home sense preguntar-se qui és el seu Pare". Per això, ha demana que "L'Europa de la ciència i de les tecnologies, l'Europa de la civilització i de la cultura, ha de ser al mateix temps l'Europa oberta a la transcendència i la fraternitat amb altres continents".

__________________________________________________________________

Benet XVI: "He volgut ser un pelegrí més"

(17:00) Des de fa mitja hora s'està celebrant la multitudinària missa a la plaça de l'Obradoiro. Les primeres paraules han estat del bisbe de Santiago. Posteriorment, Benet XVI ha dit "he volgut ser un pelegrí més". Seguint en llengua castellana ha expressat que per ell "és un moment fratern juntament amb la resta de pelegins que visiten durant l'any sant el sepulcre de l'apòstol Santiago".

______________________________________________________________________

Benet XVI: "No deixeu les obres que beneficien tota la societat"

(14:00). A mig matí el papa ha arribat a Santiago on ha pronunciat un breu discurs després de visitar la tomba de l'Apòstol. En aquesta intervenció ha destacat les "tantes institucions de caritat i de promoció humana. No deixeu de mantenir aquestes obres, que beneficien a tota la societat i l'eficàcia de les quals s'ha fet patent de manera especial en l'actual crisis econòmica, així com amb motiu de greus desastres naturals que han afectat a diversos països".  

 

 _________________________________________________________________________

Benet XVI: "A Barcelona per encoratjar la fe de la seva gent acollidora i dinàmica" 

(12:00) El papa ha arribat a Santiago i ha fet la primera salutació. En el discurs s'ha referit a l'acte de demà: "Aniré també a Barcelona per encoratjar la fe de la seva gent acollidora i dinàmica".  

El papa s'ha referit la llarga tradició de fe i "exemples de santedat, donant origen a tantes institucions de beneficiència, cultura i educació. Fe que va inspirar l'arquitecte Antoni Gaudí a emprendre en aquesta ciutat, amb fervor i la col·laboració de molts, aquella maravella que és el temple de la Sagrada Família. Tindré el goig de dedicar aquest temple, en el que es reflecteix tota la grandesa de l'Esperit humà que s'obre a Déu".

 

_________________________________________________________________________

Centenars de fidels esperen el papa a la plaça de l'Obradorio

(10:30) Ja no hi queda espai. Unes dues-centes persones a Galícia han dormit al carrer per aconseguir un seient a la Plaça de l'Obradoiro. La ciutat, controlada per la policia, espera Benet XVI sobre el migdia.

_________________________________________________________________________

Benet XVI ja ha sortit de Roma, camí de Santiago

(09:00) Benet XVI ha sortit a les 8:30 del matí cap a Santiago de Compostela des de l'Aeroport Leonardo da Vinci Fiumicino de Roma, en un avió de la companyia italiana Alitalia. L'avió recorrerà 1.711 kilòmetres i el vol durarà unes tres hores. El pontífex arribarà a terra sobre les 11:30 del matí a l'Aeroport Lavacolla, on serà rebut pels Prínceps d'Astúries i Alfredo Pérez Rubalcaba.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.