Vés al contingut
Catalunya Religió
Retaule Sant Ermengol

CR Del 2 al 10 d’agost, el claustre de la catedral de la Seu d’Urgell acollirà la representació del Retaule de Sant Ermengol. Aquest espectacle, que data de l’any 1957, narra la vida del bisbe Sant Ermengol a través d’onze escenes, quadres plàstics que amb el pas dels anys s’han anat teatralitzant gràcies als textos del poeta i historiador Esteve Albert i Corp. A l’actualitat, la representació compta amb la participació d’un centenar de voluntaris i professionals, provinents de les comarques del bisbat d’Urgell, que fan del Retaule un autèntic espectacle de música, llum i color.

Un dels trets característics d’aquesta obra son precisament les persones que hi participen. Tot i tractar-se d’una obra que tingui una essència clarament religiosa, amb el pas dels anys el Retaule s’ha convertit en una tradició on tothom hi té cabuda, sigui quina sigui la seva sensibilitat religiosa.

Aquest fet va cridar l’atenció de l’actual director artístic de l’espectacle, Xavier Piguillem, quan va entrar a formar part de l’equip, l’any 2017: “Em va sorprendre que hi hagués tot tipus de gent, d’edats i ideologies molt diverses. Tenim gent que no és creient en absolut però que hi vol participar igualment. Això fa que sigui completament transversal”.

La diversitat permet a Piguillem comptar amb un gran nombre de participants. Això és essencial perquè la representació continuï any rere any: “Els voluntaris, els actors, i els tècnics son una de les potes més importants del tamboret que significa el Retaule. Sense ells, no seria possible”, diu el director.

L'altra pota del Retaule és l’espai on es representa, el claustre de la catedral de la Seu d’Urgell. Piguillem reconeix que l’obra “està pensada a la mida per aquest espai, en la seva totalitat". L'espectacle té lloc a la part frontal del claustre, als passadissos i a tot el jardí interior.

Una obra en renovació constant

Tot i aquest dinamisme actual, en els seus orígens el Retaule era completament estàtic. Com el seu nom indica, estava pensat per mostrar als espectadors una sèrie d’escenes sense moviment, autèntics retaules, que només anaven acompanyats de la música. Per tal de fer-ho més atractiu al públic, amb el pas dels anys es va començar a teatralitzar, utilitzant el guió escrit per Esteve Albert. “Els espectacles ara han de ser més dinàmics, perquè sinó la gent se n’acaba cansant. És per això que cada any intentem mirar en quins aspectes podem fer-ho més espectacular”, diu Piguillem.

La busca del dinamisme fa que es vagin incorporant noves alternatives a la peça, com és el cas d’aquesta edició, que inclou una escena fins ara inèdita. No obstant, el mateix director reconeix que tant ell com l’equip artístic fan tot el possible per conservar l’aspecte original: “Tenim la preocupació de renovar el Retaule sense perdre la seva essència bàsica, i és per això que encara tenim algun quadre plàstic”.

El bisbe Ermengol, un pioner en la seva època

Les noves millores que va incorporant el Retaule ajuden a narrar la història de Sant Ermengol, bisbe de la Seu d’Urgell entre 1010 i 1035. Com explica Piguillem, Ermengol va ser pioner en la seva època, i això soprèn a totes les persones que assisteixen a la representació per primera vegada: “és un dels patrons de la Seu, i la seva empenta va fer possible la construcció d’un gran nombre d’obres civils, com ponts, camins i recs”.

Tots els treballs que va dur a terme el van convertir en una de les grans figures polítiques a la Catalunya d’aquell moment. D’altra banda, en l’aspecte religiós tampoc es va quedar enrere, ja que va ser un gran reformador eclesiàstic, impulsor de les construccions d’esglésies i de la reforma de la institució de la canònica, que va establir la vida en comú dels canonges de la Seu d’Urgell.

A partir de les escenes que formen el Retaule, el públic que cada mes d’agost omple el claustre de la catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell descobreix com va ser la vida d’aquest sant, que continua viu gràcies a la col·laboració dels voluntaris que ho fan possible.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.