Vés al contingut
Catalunya Religió
acn
Les restes arqueològiques entre al tram del carrer Girona entre els carrers Mallorca i Diagonal
Galeria d'imatges

ACN Les restes descobertes a les obres del carrer Girona amb Mallorca correspondrien a un convent dels Caputxins de Montcalvari, construït a partir del 1578. Així ho han detallat aquest dijous els responsables de la intervenció arqueològica, que inicialment havien determinat que les estructures trobades corresponien a una masia.

Entre els elements que s'han exhumat es troben dos tipus de bales de canó: bombardes i bales massisses, fragments d'una pica beneitera, de porcellana xinesa que s’entregava als convents religiosos per entrar-hi i d'una làpida amb una creu. "Les cronologies ens encaixen moltíssim", ha assegurat l'arqueòloga directora dels treballs, Marta Lucas Aragay.

Les terres van ser adjudicades als monjos caputxins el desembre de 1578, posteriorment del de Sarrià, perquè construïssin el convent, concreta l’estudi realitzat per l’arqueòleg Eric Soldevila. També apunta que l’edifici va ser ocupat per les tropes franceses durant el setge de 1697 i utilitzat com a hospital de campanya.

Presència de bales de canó

Segons l’estudi, les bales de canó que s’han desenterrat van ser llançades en un bombardeig en el setge de 1713-1714 durant la Guerra de Successió. La balística podria correspondre a diferents exèrcits. S’ha trobat material d’atac, però també bales emmagatzemades per defensar-se.

Part de l’edifici va quedar dempeus i, segons les fonts històriques, les restes haurien estat llogades a un pagès a condició d’anar rehabilitant i recuperant alguns espais que van convertir-se en la masia que el 1900 es va enderrocar per construir l’Eixample.

Continuació de les obres

Les restes estan tallades pel col·lector al centre del carrer Girona. Això explica que encara no s’hagi determinat quina era la planta de l’edifici, sobre la qual poden estar construïts edificis del carrer Girona.

L’estudi de documentació del material es farà quan s’acabin els treballs d’excavació, es preveu que a finals de juliol, i permetrà confirmar el seu passat com a monestir caputxí. En acabat, es continuaran les obres d'aquest nou tram pacificat de l'Eixample.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.