Vés al contingut
Catalunya Religió
visita santa teresina a Vic 2016
Foto: Visita de les relíquies de santa Teresa a Vic l'any 2016. Joan Arimany.

Per saber-ne més

CR Fa cent-cinquanta anys que santa Teresa de l’Infant Jesús va nèixer, i en fa cent de la seva beatificació. Aquesta doctora de l’Església va morir amb només 24 anys. Ara, amb motiu de les efemèrides esmentades, els Carmelites Descalços de Catalunya, organitzen una gira de les seves relíquies per algunes comunitats teresianes de diferents bisbats catalans, del 16 al 22 d’octubre de 2023.

“Són un estímul per als devots”

Unes visites de les relíquies que, afirma el gestor cultural especialitzat en religiositat popular, Joan Arimany, que “són un estímul per als devots”, i que apropen la figura dels sants a moltes persones que, possiblement, “mai haurien tingut l’oportunitat d’anar als santuaris d’origen on es troben normalment les relíquies”.

Aquestes ‘gires’, explica Arimant, són força freqüents ja des de mitjan del segle XX. En els darrers vint anys, per exemple, les relíquies de santa Teresa del Nen Jesús (soles o acompanyades de les dels seus pares) ja han estat presents a Catalunya almenys en tres ocasions (2003, 2016 i 2022) i aquesta seria la quarta. “També van ser especialment ben acompanyades, per les hospitalitats diocesanes de Lourdes, les relíquies de santa Bernadeta el 2019”.

Es produeix un fet que capgira el paper que a l’edat mitjana es produïa com a mostra de veneració.

En aquests casos, explica, es produeix un fet que capgira el paper que a l’edat mitjana es produïa com a mostra de veneració: “Les relíquies esdevenen pelegrines i visiten els fidels a les seves respectives parròquies”.

Una devoció a les relíquies dels sants que en ple context d’augment d’analfabetisme religiós “segueix ben viva en el context de la religiositat popular”. Malauradament, reconeix Arimany, la devoció està immersa en el procés de laïcisme de la societat actual i, també, ha perdut protagonisme en la litúrgia. Per altra banda, però, tot i que a vegades de forma poc conscient, “moltes manifestacions de cultura popular mantenen les relíquies com a eix vertebrador de les seves activitats”, recorda. És el cas, per exemple, de destacades festes majors de ciutats catalanes.

Després de la pandèmia semblava que podien perillar molts actes col·lectius i certs rituals comunitaris al voltant de les relíquies. Arimany explica que hi ha hagut una ràpida recuperació i normalització. “És el cas, en la temàtica que es tracta, de les misses patronals i de la besada als reliquiaris com a model de veneració”, que s’han mantingut.

La gira de les relíquies de santa Teresina visitaran primer la zona de l’Arquebisbat de Barcelona, en els monestirs de les carmelites descalces de Barcelona, Mataró i Tiana, i els convents de frares de Barcelona i Badalona. A Barcelona, el reliquiari de la Santa arribarà al Santuari de la Mare de Déu del Carme de la Diagonal el capvespre del dilluns 16 d’octubre, on rebran la benvinguda dels fidels, i haurà una estona de pregària i un petit concert per la coral Ars Animae. L’endemà, a les 11 del matí, vetlla de pregària i l’Eucaristia de la 1 del migdia. Tot seguit, les relíquies seguiran el seu pelegrinatge.

A Badalona, hi arribaran el dia 18, a les 6 de la tarda. Després de l’acolliment, hi haurà una vigília de pregària, amb meditació entorn l’espiritualitat de santa Teresina a càrrec de Juli González, de la comunitat, i la celebració de l’Eucaristia presidida pel bisbe auxiliar de Barcelona, Javier Vilanova. Amb aquesta activitat i un piscolabis s’iniciarà el curs pastoral de la comunitat. L’endemà les relíquies continuaran el seu itinerari.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.