Vés al contingut
Catalunya Religió dl. 25/10/2021

(Operaris Diocesans) Quatre sacerdots operaris màrtirs seran beatificats aquest dissabte 30 d'octubre a Tortosa. Es tracta de l'últim grup d'operaris martiritzats durant la persecució religiosa del segle XX a Espanya format per: Francisco Càstor Sojo López, Millán Garde Serrano, Manuel Galcerá Videllet i Aquilí Pastor. Més de 500 pelegrins han confirmat la seva assistència a la celebració. Procedeixen, sobretot, de la ciutat tortosina i de diferents punts d'Espanya, encara que també hi ha alguns de Portugal i Itàlia.

La cerimònia se celebrarà a les 11:00 h a la catedral basílica de Santa Maria de Tortosa. L’eucaristia de beatificació serà presidida pel cardenal Marcello Semararo, prefecte de la congregació per a les Causes dels Sants. Al seu costat, concelebraran el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent; el director general de la germandat, Florencio Abajo; i altres quatre cardenals, 20 bisbes i més de 80 sacerdots. 

Testimonis del seu sacerdoci

“Aquests sacerdots no van buscar la mort directament, però tampoc van fugir, i van oferir la seva vida mantenint-se fidels a la fe cristiana i al seu sacerdoci sense renegar. Són, per això, testimonis de la fe i del seu sacerdoci”, ha expressat el postulador de la causa de martiri, el sacerdot operari Carlos Comendador en roda de premsa. Comendador ha destacat la vida anterior al martiri dels quatre pròxims beats, dedicats a la formació sacerdotal. També ha tingut un record per als cristians que, com aquests sacerdots en el seu moment, "sofreixen avui la persecució per causa de la fe en diverses parts del món".

El director general de la germandat, Florencio Núñez, expressa en un missatge l'alegria dels operaris per aquest esdeveniment: “Elevem junts la nostra acció de gràcies a Déu per aquest bé que fa a l'Església i a la germandat. Que el testimoniatge dels beats Francisco Càstor, Millán, Manuel i Aquilí il·lumini les nostres vides. Que la seva sang vessada sigui font de noves vocacions i ajudi a tots els sacerdots i a tots els creients a descobrir en la configuració amb Crist l'únic veritable projecte per a les seves vides”.

Causa del martiri

El 29 de setembre de 2020, el papa Francesc va autoritzar la congregació per a les Causes dels Sants a promulgar el decret concernent al martiri d'aquests quatre sacerdots operaris diocesans. Van donar la seva vida per Crist durant la Guerra Civil Espanyola, quan exercien com a formadors en els seminaris de Ciudad Real, Lleó i Baeza.

Francisco Càstor Sojo López va néixer en Madrigalejo, Càceres, i va morir a Ciudad Real el 12 de setembre de 1936, quan tenia 55 anys.

Millán Garde Serrano era originari de Vara del Rei, Conca. Va morir a Conca el 7 de juliol de 1938, a l'edat de 62 anys.

Manuel Galcerá Vidallet va néixer en Mestresses, Tarragona. Va morir en Ibros, Jaén, el 3 de setembre de 1936, amb 59 anys.

Aquilano Pastor Camberos era natural d'Esbarzer de Granadilla, Càceres. Va morir a Úbeda, Jaén, el 29 d'agost de 1936, amb tan sols 25 anys i després d'haver complert un com a sacerdot.

Són els quatre operaris que queden per beatificar d'un total de 30. Els primers màrtirs operaris van ser beatificats per Joan Pau II l'1 d'octubre de 1995. Es tracta del grup de Pedro Ruiz dels Draps i 8 companys màrtirs. El segon grup, compost per Joaquín Jovaní Marín i 14 companys, va ser beatificat en la gran cerimònia de Tarragona el 13 d'octubre de 2013. Dos operaris més van ser beatificats el 25 de març de 2017, dins de la causa de José Álvarez-Benavides i de la Torre i 114 companys, de la diòcesi d'Almeria.

Programa d'actes

La Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans vol que la beatificació dels últims quatre màrtirs operaris es converteixi en una gran festa. Per això, ha confeccionat un programa d'actes per a l'ocasió, comptant amb l'ajuda de diversos col·laboradors. A més de l'eucaristia de beatificació, durant el cap de setmana hi haurà actes culturals, una trobada de seminaristes, un concert per a joves amb la participació del grup musical Set Dies i una eucaristia per a Tots Sants. 

La Germandat també vol acostar la beatificació als qui no puguin assistir a Tortosa. La cadena TreceTV retransmetrà en directe la cerimònia. Les xarxes socials de la Germandat es faran ressò dels diversos actes previstos al cap de setmana, amb l'etiqueta #testigosdesusacerdocio. Tota la informació referent a l'esdeveniment es pot consultar en la pàgina web creada per a l'ocasió.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.