Vés al contingut
Catalunya Religió
Naufragi
Imatge del naufragi a Grècia

CR La tragèdia en la costa del Peloponès de Grècia del passat 14 de juny, en la qual van van morir 79 persones i centenars van desaparèixer, ha consternat al món sencer. Justícia i Pau s'ha pronunciat sobre el fet assenyalant a les màfies que s'aprofiten de les víctimes: "No ens queda cap altra opció que alçar la veu". També s'ha adreçat directament als polítics perquè treballin per vies segures pel flux migratori i així evitar que la humanitat sencera naufragui.

El vaixell va naufragar a uns 87 quilòmetres de la ciutat de Pylos, a la regió de Peloponès (sud del país) passades les 2 de la matinada del dimecres 14 de juny. Frontex, l'agència europea de la guàrdia de fronteres i costes, va detectar l'embarcació dimarts a les 9 del matí i va informar immediatament les autoritats competents gregues i italianes. Es comença a considerar que és la pitjor tragèdia en el Mediterrani de les últimes dècades.

A continuació podeu llegir el comunicat íntegre de Justícia i Pau sobre la tragèdia:

Una altra tragèdia al Mediterrani. De nou es repeteix el drama. Vides i somnis ofegats.

Quan es compleix una setmana del naufragi del pesquer a les aigües gregues, encara no se sap el nombre de persones mortes -es parla de prop de 800 persones-, no se'n sap ni el seu nom, ni la seva història. No sabrem mai quantes eren ni els seus cognoms, però són infants, dones i homes amb una història similar marcada per la pobresa i/o la guerra i amb un somni comú, viure dignament.

Tampoc sabem les causes concretes de l'enfonsament i de la seva mort, si bé se'n poden llistar unes quantes: nau sobrecarregada, vaixell antic en males condicions, màfies sense escrúpols, abandonament de la nau a la seva sort per part de la tripulació, inacció o retard en el suport per part de vaixells de salvament i de vigilància costanera, etc.

La majoria de nosaltres, des de la terra ferma de les nostres seguretats, ens sentim corpresos, entristits, desbordats i/o indignats en sentir la notícia. Què hi podem fer? Quan s'acabarà aquesta situació?

No ens queda cap altra opció que alçar la veu, solidaritzar-nos amb les víctimes, denunciar les màfies que "transporten" les persones, demanar un món més just i en pau on les persones no es vegin obligades a marxar de casa seva per viure dignament.

Exigim als polítics que treballin seriosament per anar a les causes del problema, que no és altra cosa que treballar per la pau i la justícia social arreu de la terra. Des del sentiment de tristesa i de dol, alcem les veus i esmercem esforços per evitar que la humanitat naufragui. Demanem a Europa una obertura de mires, una lluita contra les màfies de l'esclavatge, treballar per l'establiment de la pau i la democràcia als països d'origen, sensibilitat per les víctimes i generositat en l'acollida que comporta l'adopció d'unes lleis i unes pràctiques que garanteixin vies legals i segures pels fluxos migratoris, així com la humanització dels protocols de salvament marítim perquè prioritzin la vida de les persones i evitin ràpidament les situacions de risc al mar.

Prou morts al Mediterrani!

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.