Vés al contingut
Catalunya Religió

(Càritas Diocesana de Barcelona) El Banc dels Aliments, Càritas Diocesana de Barcelona i la Creu Roja han presentat el treball “Bases per a transformar el model de distribució i accés social als aliments” amb l’objectiu de promoure el dret universal a una alimentació adequada i el reaprofitament alimentari. El model actual de distribució i accés social als aliments s’ha demostrat poc eficaç per combatre la pobresa, ja que no és inclusiu, tendeix a cronificar la dependència de les persones usuàries i no promou el seu empoderament.

El treball elaborat per les tres entitats proposa una sèrie de mesures adreçades a establir les bases que permetin transformar l’actual model de distribució d’aliments i desenvolupar-ne un de més inclusiu i eficaç per combatre la pobresa i lluitar contra el malbaratament alimentari.

Entre les propostes presentades figuren la promoció de noves formes més inclusives d’accés als aliments, com targetes moneder, vals de compra d’establiments o ajuts econòmics. També projectes de transformació i venda d’aliments recuperats del malbaratament a través d’entitats i empreses d’inserció social, que creen llocs de treball per a persones en risc d’exclusió social.

Es proposa la necessitat de reformar el sistema d’acreditació de les persones vulnerables en l’accés als aliments, per garantir que tothom se’n beneficiï, així com la reforma del FEAD (Fons Europeu d’Ajuda a les persones més desfavorides). A més, evolucionar de les donacions d’aliments en espècies a l’increment dels recursos destinats a millorar l’eficiència de la cadena alimentària i la recuperació i aprofitament dels aliments, a banda de promoure un adequat desenvolupament de la llei contra el malbaratament.

Aquests canvis permetrien augmentar el consum de productes frescos i fer assequible el menjar saludable, com la fruita i la verdura, entre les persones vulnerables, per millorar així la seva salut.

Cap a una estratègia conjunta

El treball parteix d’un recull de diferents converses mantingudes amb les entitats promotores i amb persones del sector alimentari i de l’àmbit social on es constata, no només la diversitat d’iniciatives i opinions, sinó també la diversitat d’alternatives que pretenen contribuir a pal·liar les deficiències alimentàries existents.

Conclou, a més, que la suma de totes aquestes alternatives que es donen actualment és encara molt lluny de l’objectiu d’assegurar el Dret a l’Alimentació. Per aquest motiu, la transformació del model actual haurà de ser gradual, és a dir, progressiva, i requerirà un horitzó temporal a llarg termini.

El document és el primer pas per avançar en el disseny d’una estratègia conjunta i promoure la implicació de tots els actors implicats en el canvi, com entitats, administracions i empreses.

La presentació del treball s’ha fet en el marc de la jornada ‘Dret a l’alimentació: “Bases per a transformar el model de distribució i accés social als aliments”, celebrada l’11 de desembre a Barcelona i impulsada per Càritas Diocesana de Barcelona, Creu Roja i Banc dels Aliments amb l’objectiu de fer pública la reflexió que de manera conjunta han fet sobre el dret a l’alimentació en el nostre entorn.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.