(CR) Les activitats de lleure d’aquest estiu arrenquen per primer cop sense restriccions des de l’inici de la pandèmia. Les mascaretes i els grups bombolla han passat a la història i això fa que joves i monitors afrontin les colònies i campaments d’aquest any amb més il·lusió que mai aquesta. “Teníem ganes de canviar la dinàmica dels últims anys”, ha explicat a l’ACN la presidenta del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés, Anna Grau.
Un dels primers grups que estrena les activitats de lleure d’aquest estiu són els de l’Esplai Can Colapi de Sabadell, vinculat a l’Escola Pia, que aquest dijous marxa de campaments a Port de la Selva. Són 25 nois i noies d’entre tretze i quinze anys i estaran fins diumenge en un camping del municipi empordanès.
També aquest dissabte una cinquantena de joves i infants de l’Esplai Trencaclosques de Barcelona s’han aplegat al matí a l’esplai equipats amb motxilles i plens d’il·lusió i han pujat a l’autocar per gaudir de les primeres colònies d’estiu. Pocs minuts després, marxaven acomiadant-se de les seves famílies des de la finestra del vehicle per gaudir d’uns dies a la casa de colònies La Ruca, al Bages.
Ativitats de lleure educatiu amb funció de recuperació emocional
Són dues de les més de 500 activitats que organitza enguany la Fundació Pere Tarrés, que tornarà a mobilitzar aquest estiu uns 35.000 infants i joves, una xifra que iguala ja les dades de l’any 2019. Tot i que els anys 2020 i 2021 les activitats d’estiu s’han continuat fent, les restriccions sanitàries i la por de les famílies havia fet que no s’assolissin ni les xifres ni la satisfacció que esperen recuperar en aquests pròxims mesos.
Aquest any, segons apunta l’entitat, les activitats de lleure educatiu tindran un cop més una funció de recuperació emocional, després de dos anys de pandèmia que han deixat seqüeles psicològiques i en la salut mental en els infants i joves. A més, a la crisi del covid-19 se n’ha sumat una de nova, la generada per la guerra a Ucraïna, que ha disparat la inflació i els preus de la cistella de la compra i ha generat noves dificultats a les famílies més vulnerables.
Per això subratllen que és més important que mai que cap infant es quedi sense el seu dret a gaudir de les activitats de lleure aquest estiu. Les activitats d’educació en el lleure són una experiència única de creixement per als infants, adolescents i joves que contribueixen al seu desenvolupament personal i emocional i on adquireixen competències educatives i socials, hàbits i valors que seran clau en la seva vida personal i professional.
“Allibera que no hi hagi tantes restriccions”
Anna Grau explica que el fet de no haver de dur mascareta, poder barrejar els grups i donar llibertat als joves perquè utilitzin tot tipus de materials sense una permanent desinfecció dels mateixos, ajudarà els nois i noies a gaudir amb més plenitud de les activitats. “Allibera que no hi hagi tantes restriccions”, afirma l’Aina una noia del grup de Sabadell que aquest dijous marxa de campaments.
El grup marxa a un camping de Port de la Selva, un “espai privilegiat davant del mar”, com defineix l’Aina, i que suposa, en certa manera, un premi al curs escolar que ara s’ha acabat. Oriol, un altre dels joves del grup, afirma que no hi ha millor manera de posar punt i final a les classes: “És una manera dinàmica i divertida de començar les vacances”.
Com tots ells, l’Oriol, celebra també la mascareta no deixa respirar i dona calor, sobretot a l’estiu. Sense ens sentim més lliures i podrem fer les activitats més facilment.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.