Vés al contingut
Catalunya Religió
maria-branyas
Fotografia: Super Àvia Catalana.

CR / ACN Maria Branyas celebra aquest dilluns 117 anys. És la persona més vella del món i es troba a dos mesos d'entrar a la llista de les 10 persones més longeves de la història. En el dia del seu aniversari, la també coneguda com a 'Super Àvia Catalana' ha recordat a través de les seves xarxes socials unes paraules del missioner claretià Pere Casaldàliga: "A la llum de la mort, la vida adquireix un pes específic".

Al cap d'un any d'haver-se convertit en la persona més vella del món, Maria Branyas pateix des de l'estiu "una davallada lenta". Ho explica Rosa Moret, la seva filla, qui també assegura que "no li fa mal res, ni té cap malaltia".

En aquest mateix sentit s'expressa la mateixa àvia a través d'una piulada on menciona el religiós català: "La vellesa és una espècie de sagrament. Perds oïda, però hi sents més, perquè escoltes la vida, no els sorolls...", escriu.

Branyas va esdevenir la persona més gran en vida el 17 de gener del 2023, quan la francesa Lucile Randon, de 118, va morir. La segona persona més longeva del planeta ara mateix segons el Gerontology Research Group (GRG) és la japonesa Tomiko Itooka, que té un any menys que la catalana.

En qualsevol cas, la filla de Branyas, Rosa Moret, expressa que la seva mare és coneixedora del fet que no hi ha ningú al món més vell que ella, però que ella "s'arronsa les espatlles", traient-li importància. "Diu que això no és cap mèrit ni d'ella ni de ningú", explica, afegint que la família no s'esperava que arribés a viure tants anys. També comenta que "el món és molt gran i costa fer-se a la idea" que la seva mare encapçala el rànquing de longevitat a escala planetària.

“Déu ho ha volgut així”

Moret revela que no ha estat hospitalitzada, però que amb l'edat, aquests últims temps ha perdut visió, oïda i últimament, també memòria, a banda de la mobilitat, ja que no pot caminar sola. Malgrat tot, conserva intactes les facultats mentals i encara pot mantenir conversa amb els seus familiars, els únics que la van a veure a banda del personal de la residència.

Moret també explica que Branyas ha vist morir la totalitat dels seus amics, però que segurament un dels factors que l'ha dut a viure tants anys és "que s'adapta molt". "Passa una cosa com una mort i té el disgust, però al cap de poc ja reacciona, dient que és el que hi ha, Déu ho ha volgut així, ens hem d'adaptar i hem de seguir vivint", explica. De fet, la capacitat de resiliència és una lliçó que Branyas ha donat als joves en diverses ocasions, afegeix la seva filla.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.