Vés al contingut
Catalunya Religió
pau-vidal-delegat
Fotografia: Jesuïtes.

Jesuïtes El jesuïta Pau Vidal ha estat nomenat com a nou delegat de la Plataforma Apostòlica dels jesuïtes a Catalunya. Pren el relleu a Enric Puiggròs, que ha ocupat aquest càrrec al llarg dels darrers 3 anys i que a partir de la setmana vinent, pren possessió com a provincial de la Companyia de Jesús a Espanya.

"Assumeixo aquesta responsabilitat agraint la bona feina que es fa dia a dia a totes les nostres institucions i amb el desig d'estar al seu servei". Són les primeres paraules de Pau Vidal després de fer-se públic el seu nomenament. Assegura que, com a nou delegat dels jesuïtes a Catalunya, posarà especial èmfasi "en el caminar amb els exclosos i els vulnerables del món en i des de totes les nostres institucions educatives, socials i pastorals". Una feina que es farà "plenament compromesos a fer costat a les víctimes", afegeix.

Una trajectòria marcada pel seu treball amb els refugiats a l'Àfrica

El nou delegat dels jesuïtes a Catalunya, Pau Vidal Sas, és actualment coordinador del projecte d’hospitalitat de la Fundació Migra Studium, i director de l’Escola Ignasiana d’Espiritualitat (EIDES).

La seva trajectòria com a jesuïta fins ara ha estat marcada sobretot pel seu treball amb població refugiada a l’Àfrica i més recentment amb projectes d’acollida per a persones migrants a Barcelona. De fet, explica que es va sentir mogut a aprofundir en el seguiment de Jesús a l’Àfrica el 1998, amb la crida de poder viure com a religiós als marges, a la perifèria.

L'experiència a l'Àfrica el marca profundament: “Amb els refugiats he experimentat una vegada i una altra aquesta misteriosa capacitat humana de celebrar la vida enmig de tanta mort”.

Reflexionar i desenvolupar una espiritualitat compromesa amb la justícia i la reconciliació és per al Pau Vidal, una oportunitat que agraeix. Assegura que “per poder estar a les trinxeres de tanta injustícia en un món ferit i poder oferir esperança, és molt important reconèixer que som éssers espirituals". "L’espiritualitat no és un afegit, sinó més aviat un motor interior que ens manté amb els peus a terra, arrelats i oberts enmig del món”, diu.

Migra Studium, Cristianisme i Justícia i l'esplai Chanut

Vidal neix l’any 1977 i entra a la Companyia de Jesús el setembre de l’any 2000. És arquitecte i teòleg. A Berkeley, als Estats Units, amplia els seus estudis en l’àmbit de la teologia de les migracions i cursa la Diplomatura Internacional sobre Assistència Humanitària a la Universitat Fordham, a Nova York.

El seu primer compromís amb el Servei Jesuïta als Refugiats (JRS) és a Libèria, entre el 2005 i el 2007, on participa en un projecte d’acompanyament a refugiats i desplaçats interns en el retorn als seus llocs d’origen i en el procés de reconstrucció.

Després de la seva ordenació sacerdotal l’any 2012, la Companyia li demana que sigui responsable del Centre d'Esplai Lluís Maria Chanut transitòriament per dos anys, l'esplai dels jesuïtes que actua al barri de Sant Roc de Badalona amb infància vulnerable. A la Comunitat Sant Pere Claver del Clot dedica la seva tasca a preparar la generació jove de l'esplai perquè pugui agafar el relleu amb garanties. Quan acaba el seu servei a l'esplai marxa de nou a l’Àfrica, on treballa durant dos anys al camp de refugiats de Kakuma, a Kenya, i després als camps de refugiats de Maban, a Sudan del Sud, on és també director nacional del Servei Jesuïta als Refugiats en aquest país fins a l’octubre de 2018.

Els darrers anys, a Barcelona, ​treballa a la Fundació Migra Studium, on col·labora amb el grup de visites a persones privades de llibertat al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona.

Actualment, treballa amb el projecte d’hospitalitat d’acollida a persones migrants de la Fundació Migra Studium. Tasca que combina amb la coordinació de l’àrea d’espiritualitat del centre d’estudis Cristianisme i Justícia, dirigint l’EIDES. Dins d’aquest àmbit, entre altres iniciatives, ha participat en l’organització del Simposi Internacional sobre els Exercicis Espirituals que es va celebrar el juny de 2022 a Manresa, amb presència dels principals experts en aquest àmbit. També col·labora habitualment com a autor al blog de Cristianisme i Justícia, on ha publicat diversos articles.

Relleu també a la Província d’Espanya

Pau Vidal agafa el relleu d’Enric Puiggròs, que el passat 9 de març ja va ser nomenat com a Superior Provincial de la Companyia de Jesús a Espanya. Puiggròs va posar-se al capdavant de la Plataforma Apostòlica de Catalunya l’any 2020, en moments plenament marcats per la pandèmia de la covid. Al llarg d’aquests tres anys ha treballat per l’enfortiment de la xarxa de persones i institucions que formen la Companyia de Jesús a Catalunya, i en la commemoració de l’Any Ignasià, especialment en la celebració que va tenir lloc a la Sagrada Família. Ha afrontat també la situació provocada per les darrers denúncies per casos d’abusos sexuals, amb noves mesures dirigides a la cura de les víctimes i la investigació dels casos. A partir de la setmana vinent, Enric Puiggròs pren possessió com a nou Provincial dels Jesuïtes a Espanya.

Institucions
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.