Vés al contingut
Catalunya Religió
Misteri Selva 2021
Galeria d'imatges

(Macià Grau -CR) El drama sacre assumpcionista més antic d’Europa, l’obra teatral en català més antiga que es conserva, peces musicals cantades a cappella, i la mobilització de tot un poble són els denominadors comuns cada mes d’agost al municipi de la Selva del Camp (Baix Camp), que des de fa més de 40 anys ha representat de manera ininterrompuda el Misteri de la Selva per celebrar l’Assumpció de Maria al cel en cos i ànima. Aquesta representació, que durant una hora i mitja descabdella el relat de la mort i pujada al cel de Maria, mobilitza cada any 150 persones, que posen a la seva disposició les seves habilitats musicals, escèniques i tècniques per aconseguir que el públic s’emocioni i quedi sorprès de l’atmosfera que s’hi genera, tant a nivell espiritual com en l’emocional.

Després d’un any molt complicat, en el qual a causa de la pandèmia el Misteri de la Selva es va celebrar a porta tancada, sense escenificació ni vestuari, l’estabilització dels contagis i les mesures de prevenció han fet que els propers 14 i 15 d’agost la representació torni a l’església de Sant Andreu Apòstol, on ja està tot preparat per recuperar aquesta joia lingüística i musical. Aquest article forma part de la sèrie ‘Obert per vacances’ dedicada a persones que durant l’estiu estan ben actives.

El Misteri de la Selva, un recurs per catequitzar reconvertit en art

Una de les persones que fa possible el Misteri de la Selva és Joan Massana, membre de l’equip de direcció i que representa a Jesús a l’obra des de l’any 1996. A l’hora de decriure el Misteri, Massana té clar que el seu objectiu ha canviat respecte el que tenia al segle XIV, quan es va escriure el text: “És un text escrit en català, en un moment en el qual la gent no sabia ni escriure ni llegir en llatí, que era la llengua litúrgica. Es va crear com un element més de catequització, com ho eren les pintures murals o les mateixes Passions, de llarga tradició al nostre país. Ara, al segle XXI, el Misteri ha agafat un altre valor, més de caire espiritual, ja que durant la representació es genera una atmosfera que afavoreix a la introspecció, si ens deixem emportar”. Tant és així que el propi Massana es mostra molt satisfet per la gran rebuda que té cada any el Misteri, que compta amb visitants d’arreu del país que es deixen endur per aquest ambient únic. “El grup de persones que van decidir començar aquest projecte, l’any 1980, van assumir la responsabilitat històrica de recuperar aquesta obra per al nostre país, però no sé si tenien clar que el resultat seria aquest. L’obra crea un clima de recolliment, de trobada amb un mateix, que fins i tot pot ajudar a les persones que no són creients a sentir-se interpel·lades o motivades a aprofitar aquest moment per reflexionar. Aquest és el gran valor del Misteri de la Selva, que com qualsevol expressió d’art, ens ha d’ensenyar a ser una mica millors”, explica Massana.

Tot això però, sense oblidar un dels factors que també fan del Misteri una autèntica obra artística ja només pel propi valor lingüístico-literari que té: “El text és únic, es va descobrir a finals del segle XIX, en una època en què per exemple també es van trobar les Homilies d’Organyà. Així com el fet catequètic, religiós, i fins i tot escenogràfic o musical són elements que podem trobar en altres situacions, la lletra del Misteri de la Selva és tot un tresor, perquè és el text més antic en català que es conserva en l’àmbit teatral".

La generositat de tot un poble

El 22 de setembre de 2019, el Misteri de la Selva es va representar a la basílica de la Sagrada Família, en el marc de la celebració del seu 40è aniversari. Aquesta fita va suposar un gran premi a tot el treball i l’esforç que cada any duen a terme les 150 persones que el fan possible, contant els actors, els tècnics, i els membres de l’organització. El seu esforç desinteressat ha estat el que ha permès que la representació continuï viva després de tots aquests anys, en els quals els actors més joves han pres el relleu generacional i el compromís per continuar amb aquesta tradició que mobilitza tot el municipi: “El Misteri és causa i conseqüència de la generositat de tot un poble que sempre ha tingut un contingent molt important de persones disposades a participar en activitats culturals i religioses. En una altra població potser hauria estat més complicat, ja que fa 40 anys només hi havia 3.500 habitants. Essent un poble amb poca gent, hem estat capaços d’organitzar, tirar endavant i mantenir el Misteri”, manifesta Massana. En aquest sentit, Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià i impulsor del Misteri de la Selva, explica que als inicis hi havia “la incògnita de saber si se seguiria fent o no. Després de més de 40 anys, ha quedat palès que el Misteri ha estat un èxit perquè s’ha fet de manera ininterrompuda, i sempre amb una gran participació del poble”.

Precisament l’afany per continuar amb la representació va ser una de les claus perquè l’estiu passat els actors decidissin cantar l’obra tot i no tenir públic ni escenificació a causa de la pandèmia, com explica el mateix Massana: “Sense haver assajat prèviament, vam voler fer la representació, per nosaltres mateixos. Cadascú tenia les seves motivacions, alguns perquè ho han viscut així des dels seus inicis, però el fet és que tots ens vam reunir improvisadament i vam poder viure el Misteri”.

La representació s’adapta a la pandèmia

Després d’aquest any on el públic no va poder gaudir de l’obra, els propers 14 i 15 d’agost la Selva del Camp podrà reviure l’Assumpció de de Maria al Cel en primera persona, gràcies a les mesures de prevenció i la reducció de l’aforament, que ha passat de 800 a 300 persones: “Un percentatge elevadíssim dels actors ja està vacunat, i tots els assajos els hem fet amb mascaretes i respectant les distàncies, de la mateixa manera que es farà durant la representació. El fet que els actors hagin de cantar amb mascareta dificulta la seva actuació, però és una mesura que hem de prendre i que en part fa possible que puguem fer el Misteri aquest estiu”, explica Massana. Entre les mesures de seguretat, també s’inclouen un cribatge de tot el personal de l’organització amb test d’antígens el dia 11 d’agost (abans de l’inici dels assajos generals) i el 14 d’agost (abans de començar les representacions). A més, també s’han modificat alguns aspectes com les processons prèvies i finals de l’obra, així com la ubicació dels vestuaris, sempre pensant en guanyar el màxim espai entre els actors.

Un dels al·licients d’aquest any que va fer acabar de decidir a la Junta per tirar endavant la representació d’aquest estiu és la gravació que farà el mes de novembre el Departament de programes culturals de tV3 del Misteri. L’última gravació que es va fer data de l’any 1999, i és per això que tant Massana com tot l’equip estan molt safisets amb la renovació d’aquest element de difusió: “Les tècniques han canviat molt, i no podem obviar que quan s’emeti per tv3 ens suposarà una difusió molt important, que ens pot ajudar en el nostre procés de consolidació a nivell de tot Catalunya”.

La reserva d’entrades per les representacions del 14 i 15 d’agost és nominal i es pot realitzar a través del correu electrònic elmisteri.selva@gmail.com o bé pel telèfon 636 541 532.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.