Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Homilia del Papa Francesc a la Casa de Santa Marta. 7 de gener de 2014

El cristià sap posar en alerta el seu cor per distingir el que prové de Déu del que prové dels falsos profetes. Això ha afirmat el Papa Francesc en la Missa matutina a la Casa de Santa Marta, la primera després de les festivitats nadalenques. El Papa ha reiterat que el camí de Jesús és aquell de servei i d’humilitat. Un camí que tots els cristians són cridats a seguir.

"Romandre en el Senyor." El Papa Francesc ha desenvolupat la seva homilia a partir de l’exhortació de l’Apòstol Joan, que apareix en la Primera Lectura. Un "consell de vida, ha assenyalat, que Joan ho repeteix de manera gairebé obsessiva.” L'Apòstol assenyala “una de les actituds del cristià que vol romandre en el Senyor: conèixer què passa dins del propi cor.” Per això adverteix de no creure en tot esperit, sinó posar-se “a la prova de l’Esperit. És necessari, ha posat en evidència el Papa, saber discernir els esperits. Discernir és quelcom que ens fa “romandre en el Senyor o ens allunya d’Ell. El nostre cor –ha continuat– sempre ha desitjat, ha volgut, ha pensat. Però, cal preguntar si aquests són del Senyor o alguns d’aquests ens allunyen del Senyor? És per això que l'Apòstol Joan ens exhorta a “posar a prova el que pensem i volem”:

“Si això va en la línia del Senyor, us anirà bé, però si no... Posar a prova els esperits per provar si realment provenen de Déu, perquè molts falsos profetes han vingut al món. Profetes o profecies o suggeriments: "Vull fer això!". Però això no et porta al Senyor, t’allunya d’Ell. Per això és necessària aquesta vigilància. El cristià és un home o una dona que sap com controlar el seu cor. I moltes vegades els nostres cors, amb tantes coses que vénen i van, es veu com un mercat local: de tot, trobeu tot el que existeix... I no! Hem de provar si aquest és del Senyor o no ho és, per quedar-se en el Senyor."

Quin és, doncs, el criteri per saber si alguna cosa prové de Crist o l'Anticrist? Sant Joan, ha dit el Papa, té una idea clara, "senzilla":"tot esperit que reconeix a Jesús Crist encarnat, és de Déu. Tot esperit que no reconeix Jesús no és de Déu, és l'esperit de l'Anticrist". Però, què significa, doncs, "reconèixer que el Verb es va encarnar?" “Vol dir, manifesta el Pontífex, reconèixer el camí de Jesús Crist", reconeixent que Ell, sent Déu, va baixar, es va humiliar "fins la"mort de la creu".
"Aquesta és la via de Jesús Crist: el descens, d’humilitat, d’humiliació. Si un pensament, si un desig et porta per la via de la humilitat, del descens, del servei als altres, és la de Jesús. Però si et porta pel camí de la vanitat, l’orgull, sobre la via d’un pensament abstracte, no pertany a Jesús. Pensa en la temptació de Jesús en el desert: totes tres propostes que fa el diable a Jesús eren proposicions que volien allunyar-lo del camí del servei, de la humilitat, de la humiliació, de la caritat. Però la caritat realitzada amb la seva vida, no? A Les tres temptacions Jesús diu que no: "No, aquest no és el meu camí!."

El Papa, llavors, va convidar tothom a pensar precisament sobre què passa en els nostres cors. Què penso i sento, què volem, per analitzar l’esperit. "Jo poso a prova el que penso, el que vull, el que desitjo –ha preguntat– o ho agafo tot?":

"Moltes vegades, el nostre cor és un camí, per ell passa tot... Posar-ho a prova. I trio les coses que vénen de Déu? Quines són les que provenen de Déu? Sé quin és el veritable criteri per discernir els meus pensaments, els meus desitjos? Pensem en això i no oblidem que el criteri és l'Encarnació de la Paraula. La Paraula va esdevenir en Carn: això és Jesús crist! Jesús Crist es va convertir en home, Déu fet home, està degradat, és humiliat per estimar, per servir-nos a tots nosaltres. Que l'apòstol Joan ens concedeixi aquesta gràcia de conèixer què passa en els nostres cors i tenir la saviesa per discernir el que és de Déu i allò que no ve de Déu."

Traducció: Paloma Llorente