Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Segons es despren de l’informe del Centre d’Estudis per la Pau JM Delàs, de Justícia i Pau, “Exportacions espanyoles d’armament 2002-2011. Quan la venda d’armes és una prioritat política”, les exportacions de material de defensa el 2011 arribaren a una xifra mai aconseguida, ascendint a 2.431 milions d’euros, un 115% superiors a les de 2010 i un 785% superiors a les de 2002. Cada dia, l’Estat espanyol va exportar més de 6 milions d'euros en armes, moltes d'elles a països en conflicte armat o on es violen els drets humans, vulnerant així la Llei 53/2007 de Comerç Exterior de Material de Defensa i de Doble Ús i la Posició Comuna 2008/944/PESC de la Unió Europea. Es tracta d'Aràbia Saudita, Bahréin, Colòmbia, Egipte, Estats Units, Israel, Mèxic, Pakistan, Turquia i Veneçuela, Mali, Ghana o Índia.

El 2012 va continuar la mateixa tònica, tal com mostra l’“Anàlisi del comerç exterior espanyol de material de defensa i de doble ús. Primer semestre de 2012”. Les exportacions espanyoles en els primers sis mesos de 2012 en material considerat de caràcter militar va ascendir a 791,1 milions d'euros. D'aquests, 129,05 milions € han tingut com a destinació un total de 31 països en situació de conflicte o tensió.

Tendència a l'alça

L’intensa tendència a l'alça en les exportacions espanyoles de material de defensa des de l'any 2002 és, en part, resultat de la intensa política governamental de suport a l'exportació. I també respon a una interpretació poc exigent per part de les autoritats espanyoles dels criteris legals per autoritzar l'exportació d'armes.

Però el problema no és només espanyol, sinó que el conjunt de països de la Unió Europea es comporten de la mateixa manera, com mostra l'anàlisi de diverses organitzacions de la Xarxa Europea Contra el Comerç d'Armes “Un gran augment de les exportacions d'armes de la UE es revela en un informe anual poc transparent, incomplet i desconegut”, del "Catorzè Informe Anual sobre Control d'Exportacions de tecnologia i equips militars", que revela que el 2011 la Unió Europea va autoritzar llicències d'exportació d'armes per valor de 37,5 € bilions d'euros, un augment de gairebé un 20% en un any. Els mercats més grans i de major creixement per a les armes europees van ser Orient Mitjà i Àsia, inclosos els països protagonistes de les revoltes de 2011. Aràbia Saudita reemplaça els EUA com el major client europeu d'armes. Des d'aquest punt de vista, mai un Premi Nobel per la pau havia estat menys merescut que el concedit aquest any a la UE.