Vés al contingut
Per Jordi Llisterri i Boix .

Benvolgut Sr. Bisbe/Arquebisbe,

Li escric aquestes ratlles per agrair-li la nota conjunta dels bisbes catalans sobre la crisi econòmica que van publicar fa uns dies.

Segurament massa vegades les cartes que reben són per queixar-se o amb demandes inquisitorials sobre qüestions de baixa moral o de costums. Per això, crec que encara val més la pena ser agraït quan fan pronunciaments socials sobre “temes que preocupen a la gent”, com ara agrada tan dir.

En aquest cas, a la majoria dels diaris els va cridar l’atenció el tema del pacte fiscal. Segurament li va saber greu perquè llegint bé la nota es veu que la reflexió que fan es limita a dir que el sistema de finançament de Catalunya no és l’adequat, fet que comparteix tot el ventall parlamentari català. Altra cosa són les solucions, les concrecions i els terminis per afrontar-ho que proposa cada partit i que vostès ja no entren a valorar. Tot i això, crec que és un tema que valia la pena apuntar en el text. Sinó, acabem parlant com si el nostre Regne no fos d’aquest món, però tampoc de l’altre, i per no quedar malament amb ningú no se sap ni de què parlem.

I, com en altres ocasions, com amb el document Al servei del nostre
poble
, a més del tema i la manera d’enfocar-lo, cal agrair-los el to. No és tebi. Però és de proposta. I positiu. No cal estar-hi d’acord en tot, però es fa escoltar i valorar.

El to positiu és molt important davant les incerteses i les angoixes que genera la crisi. Vostès tampoc aporten solucions concretes, perquè no les tenen ni els que representa que hi entenen. Però el que aporten pot ajudar a pensar les coses d’una altra manera. En aquest moment recordar que hi ha una cosa que es diu Doctrina Social de l’Església és molt important.

I, des d’un altre punt de vista, encara és més d’agrair el to de proposta en contraposició a la cridòria eclesial a la que alguns s’han acostumat i que a altres els encantada amplificar. Així és més difícil fer un titular, però és més reconfortant per la comunitat eclesial i, al final, més efectiu.

Finalment, aquest text conjunt és una mostra de col·legiat episcopal de la que mai se’n va sobrat.

Agraït el saluda atentament un servidor.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.