Vés al contingut
Catalunya Religió

(Monestir de les Avellanes) L’Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes ha trobat les restes d’una església romànica al terme municipal de Gavet de la Conca, al Pallars Jussà. Tres són les pistes que fan pensar que podria tractar-se d’una ermita o d’una petita capella romànica: el seu absis semicircular orientat a l’est, les restes d’una pedra amb inscripcions i el fet que es conservi la planta de la capella ben delimitada.

Josep Pla i Josep Sansalvador, membres de l’arxiu, fotografiaven les trinxeres de la guerra civil que hi ha a la zona de Sant Salvador de Toló quan han fet la descoberta. En concret, la possible ermita es troba a la Serra de la Campaneta, que l’any 1938 va ser una de les posicions d’atac més avançades de l’exèrcit franquista al front de Catalunya.

De fet, les restes del temple s’han modificat en part pel conjunt de trinxeres i búnquers de la guerra civil que encara hi ha a la part superior de la serra. L’església, de nom i advocació desconegudes, es localitza en un mirador i és possible que s’hi construís de forma estratègica, a prop de les ruïnes del castell i de la capella de Sant Vicenç de Toló.

Des de l’Arxiu Gavín, dedicat a la recerca de patrimoni religiós i civil, es confia en què es cataloguin les restes, es protegeixin i es faci tot el possibles per recuperar la memòria d’aquest llegat històric. Però per ara, i després d’uns mesos d’investigacions, no s’ha trobat cap font d’informació que doni testimoni anterior de l’existència d’aquesta església.

Fotografies: Arxiu Gavin.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.