Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Ramon Bassas - CR) El proper dia 6 se celebra la festa de la Transfiguració del Senyor, misteri conegut popularment com el Sant Salvador i que, segons Joan Amades, ha estat motiu de celebració de nombroses confraries i poblacions catalanes. Una d'elles és el poble Els Pallaresos, un municipi del Tarragonès, situat a la riba esquerra del Francolí.

La Festa Major és la d'estiu (en molts pobles es celebra una festa a l'estiu i una altra a l'hivern, en aquest cas ñes sant sebastià, el 20 de gener), i la seva característica és que és destinada a tots els públics, amb cercaviles del seguici popular, concerts, balls, concurs de mascotes, baixades d'andròmines, castells, despertada dels gegants, bicicletada popular, espectacles infantils i moltes coses més. però sobretot, destaca l'ofici solemne, al migdia, com a element central de la festa, que s'allarga tot el dia, i que permet endinsar-se en les reflexions oportunes a partir d'aquest text evangèlic.

La Transfiguració de Jesús, sefons els Evangelis, es desenvolupa a la muntanya del Tabor: "En aquell temps, Jesús va prendre amb Ell Pere, Jaume i Joan, se’ls endugué a part tots sols dalt d’una muntanya alta i es transfigurà davant d’ells; els seus vestits es tornaren resplendents i tan blancs que cap tintorer del món no hauria pogut blanquejar-los així. Llavors se’ls va aparèixer Elies amb Moisès, i conversaven amb Jesús...Jesús els va manar que no expliquessin a ningú allò que havien vist, fins que el Fill de l’home hagués ressuscitat d’entre els morts. Ells retingueren aquestes paraules, però discutien entre ells què volia dir això de «ressuscitar d’entre els morts" (Mc 9, 2-10).

Al pregó que l'aleshores delegat del Govern de la Generalitat a tarragona, Xavier Sabaté, hi va fer el 2009, aquest explica el següent: "I avui celebreu la festa de Sant Salvador i de la Transfiguració del Senyor. De fet, honoreu dos moments o dues reflexions del cristianisme: el propi fet de la salvació que va aportar Jesucrist i la Transfiguració que és un passatge de l’evangeli poc conegut, injustament poc conegut si se’m permet l’expressió. Perquè aquest estat físic, considerat miraculós, és citat en tres dels quatre evangelis ( Mateu, Marc, i Lluc). En canvi a mi sempre de petit sempre m’ha impressionat aquest fet que se situa al mont Tabor prop del llac de Tiberíades. I és que a mi me la van explicar posant molt èmfasi en el final del relat, quan Sant Pere li pregunta a Jesucrist si no seria bo en pensar en fer tres tendes, una per a ell, l’altra per a Elies i la tercera per Moisés. El capellà que m’ho explicava afegia; “ mira tu si n’havien d’estar de bé allí que Sant Pere no va pensar en ell mateix. Ja en tenia prou amb el fet de la transfiguració que ni tan sols pensà que també hauria necessitat una tenda per a ell mateix i per als altres dos apòstols – Joan i Jaume – . Així que sempre he pensat que un quan està feliç és perquè veu la felicitat dels altres més que no pas la pròpia."

Mostra Elements festius d'origen religiós en un mapa més gran